Garland RGG 41

Reklama

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

11.11.2019

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

Jak připravit vepřové maso před uzením

K uzení můžeme použít maso čerstvé i mražené. Názory na mražené maso se liší, někomu nevadí, jiní ho k uzení striktně odmítají. U mraženého maso může výslednou chuť ovlivnit způsob mrazení a jeho délka. Správně zamrazené a znovu rozmražené maso (rozmrazovat bychom měli pomalu) se svou chutí od masa čerstvého po vyuzení neliší. Pokud máme čerstvé maso z domácí zabijačky, tak ho necháme 2-3 dny odležet při teplotě 4°C.

Maso k uzení naporcujeme na kusy, tzv. šrůtky, o váze 1-2 kg. Jednotlivé šrůtky by měly být zhruba stejně velké. Při solení, které uzení předchází, se tak proleží ve stejném čase, a také uzení bude trvat u všech kousků zhruba stejnou dobu.

Jak už jsme naznačili, před uzením maso nejprve nasolíme. Důvodem je pozitivní vliv na chuťové vlastnosti, konzervaci a změkčení masa. Rozeznáváme několik druhů nasolení - solení na sucho, naložení v solném láku, kombinované solení nebo nakládání ve vlastní šťávě. V domácích podmínkách pro vepřové maso nejčastěji volíme kombinované solení, případně naložení v láku. Ke kombinovanému solení využijeme např. plec, kýtu nebo bok, do láku nakládáme např. jazyk nebo koleno.

Postup kombinovaného solení masa

Do jednotlivých šrůtků masa důkladně vetřeme solicí směs. Tu si připravíme smícháním 1kg kuchyňské soli, 25 g sanytru a 30 g moučkového cukru. Malé množství sanytru dodá vyuzenému masu pěknou červenou barvu a také výrazně sníží možnost otravy botulinem, cukr má pozitivní vliv na výslednou chuť masa. Případně můžeme vyžít k nasolení rychlosůl, nejznámější a nejběžněji používaná je Praganda. Odpůrci sanytru mohou použít k naložení i samotnou kuchyňskou sůl, musí však velmi dbát na zvýšenou hygienu v celém procesu nakládaní. Na 1 kg masa použijeme asi 25 g solící směsi. Sůl vetřeme do šrůtků (maso můžeme v soli obalit a přebytečnou sůl setřepat) a naskládáme do vhodné nádoby co nejtěsněji k sobě, aby mezi jednotlivými kusy bylo co nejméně vzduchu. Následně na maso položíme čistou desku a zatížíme. Na materiálu nádoby nezáleží, můžeme použít nádobu plastovou, skleněnou, z kameniny nebo z nerezu. Pečlivě však dbáme na hygienu, nádoba musí být dokonale čistá. Takto maso uložíme na 2 dny do chladu 4-6°C.

Po 2 dnech maso opláchneme a přeložíme do předem připraveného vychlazeného láku. Ten připravíme svařením solné směsi s vodou. Poměr vody a soli je věcí osobní chuti, na slanosti láku závisí výsledná slanost masa, jako standard můžeme doporučit 8 % lák, tj. 80 g soli na litr vody. Je známé, že "každá sůl solí jinak", proto doporučujeme lák ochutnat. Správně připravený lák chutná jako přesolená polévka. Do láku je možné dle chuti přidat i koření či bylinky. Nejčastěji se do láku přidává česnek. V láku musí být šrůtky celé potopené, je tedy vhodné je zatížit. Maso co 3-4 dny v láku překládáme, tzn., spodní kusy dáme nahoru a obráceně. Maso bychom v láku měli nechat naložené 4-6 týdnů v případě použití solící směsi nebo samotné soli. Pokud použijeme rychlosůl, máme maso k uzení připravené za 2 týdny. Pravidelně kontrolujeme, zda se nám lák nekazí. Pokud by došlo k tzv. zvrhnutí láku, tedy pokud by lák začal měnit svou vůni, musíme lák ihned vyměnit za nový a maso omyjeme v čisté vodě.

Udírny Vladeko

Uzení masa

V domácích udírnách udíme vepřové maso nejčastěji teplým kouřem. Jedná se o způsob uzení, při kterém teplota nepřesahuje 60°C. Uzení masa má 3 fáze - rozvlažení, uzení, vypalování.

Rozvlažení - šrůtky masa vložíme do teplé vody 70°C na cca 30 minut. Maso tím předehřejeme a nevkládáme ho do udírny studené

Udírny Vladeko

Uzení - udírnu předehřejeme na 60°C. Šrůtky masa necháme okapat a rozvěsíme do udírny. Udírnu necháme pootevřenou, dokud maso zcela neoschne. Potom udírnu zavřeme a udržujeme teplotu do 60°C. Při vyšší teplotě hrozí vysušení masa (z masa nám vyteče tuk). Udíme suchým dřevem vhodným k uzení (buk, akát, olše, jabloň, bříza, třešeň, ořech, švestka…), ke konci uzení můžeme přidat pro vůni např. jalovec nebo bylinky. Podle typu a velikosti masa udíme 6 - 20 hodin.

Udírny Vladeko

Vypalování - na posledních 30 minut zvýšíme teplotu v udírně na 80°C. Poté oheň v udírně uhasíme a maso necháme v udírně vychladnout.

Další články na téma udírny a uzení
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Jak správně udit sýry v domácí udírně
Jak vybrat elektrickou udírnu?
Čím topit v udírně – dřevem nebo dřevěnou štěpkou
Jak udit bezpečně a zdravě
Jaký je rozdíl mezi dřevěnou a elektrickou udírnou?
Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

- PR článek - 

Článek byl zobrazen 70329 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line

    Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.
  • Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol

    Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
  • Schody na zakázku od českého výrobce

    Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.

Další články na téma Recepty

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj

Že je cibule nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni, kde má mnohostranné využití, všichni dobře víme, ale ne každý ví, jak se dá účinně využít také v léčitelství. Je plná látek, které jsou pro lidské tělo zdravé a dokážou bojovat s řadou neduhů. Až na vás jak se říká „něco poleze“, zkuste si uvařit cibulový čaj, nebo připravit cibulový sirup.

 
Co s nadúrodou jablek? Jak je uskladnit a zpracovat?

Co s nadúrodou jablek? Jak je uskladnit a zpracovat?

Možností, jak uchovat sklizené ovoce, je několik, ale je třeba s jeho zpracováním spěchat. Poškozená jablka rychle podléhají zkáze a na hromadách v sadu dlouho nevydrží. Jak jablka nejlépe uskladnit, aby ztráty byly co nejmenší?

 
Zázvorový  čaj zažene chřipku i další neduhy

Zázvorový čaj zažene chřipku i další neduhy

Čerstvý i sušený, nákladaný i kandovaný. Ve všech těchto podobách se v kuchyni uplatní zázvor. Jde však nejen o přísadu do pokrmů, ale zároveň i o přírodní lék, který zbaví tělo řady neduhů.

 
Těstoviny a jejich domácí výroba

Těstoviny a jejich domácí výroba

Máte rádi těstoviny, ale už vás nebaví vařit pořád dokola jen klasická kolínka, špagety nebo vřetena? Nebojte se být kreativní a naservírujte rodině třeba panzerotti či pappardelle. Jestliže dáváte přednost domácím těstovinám, tak směle do toho. S pomocí moderních robotů snadno vyrobíte takové těstoviny, za které by se nemuseli stydět ani v italské restauraci.

 
Sváteční rybí polévka s mlíčím, jikrami a s knedlíčky z candáta

Sváteční rybí polévka s mlíčím, jikrami a s knedlíčky z candáta

Pro většinu lidí jsou vánoce jediný den v roce, kdy vaří rybí polévku. Recept, který si dnes vyzkoušíme, vás možná přiměje uvařit si rybí polévku častěji. Na sváteční rybí polévku s knedlíčky můžeme použít jakoukoli rybu, v tomto receptu na ni použijeme skelet z candáta. Polévka má lehce pikantní chuť a pochutnají si na ní i ti, kteří jinak ryby moc nemusí.

 
Lilek je v kuchyni skvělý společník

Lilek je v kuchyni skvělý společník

Lilek, kterému se říká také baklažán, je pěstován pro své podlouhlé plody s fialovočernou slupkou a měkkou dužinu. Jednoletá rostlina je příbuzná s bramborem a rajčetem. Rostlina dorůstající až metrové výšky má svůj původ pravděpodobně ve východní Indii.

 
Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?

Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?

Možná vás to překvapí, ale zmrzlina, kterou si koupíte v obchodě, vlastně není vždy úplně zmrzlina. Když se pozorně podíváte na etiketu, zjistíte, že většinou jde o mražený krém. Ten může obsahovat rostlinné tuky, emulgátory nebo umělá aromata. Zkuste raději domácí zmrzlinu. S kvalitním zmrzlinovačem bude její příprava hračka.

 
Domácí příprava sushi – chuť tradičního Japonska

Domácí příprava sushi – chuť tradičního Japonska

Z čeho se sushi skládá? A dokázali byste ho připravit i doma? A víte, co vlastně sushi je? Když se vás někdo zeptá, jaké znáte japonské jídlo, pravděpodobně vás jako první napadne sushi. Ano, sushi je skutečně tím nejznámějším a tradičním japonským jídlem, které se pyšní až tisíciletou historií.

 

Zpět na předchozí stránku

Arttec Partner 5

Reklama

Náš tip

PLASTOVÉ PLOTOVKY Z „TRAPLASTU“

Nemáte zatím žádnou zkušenost s plastovými plotovkami z materiálu Traplast™? Chtěli byste si prohlédnout plastovou plotovku ve vybrané barvě? Objednejte si vzorek zdarma.

 

STOLNÍ TERACOTA GRIL JATA GR 559

Využijte grilovací sezónu naplno se stolním teracotovým grilem Jata GR 559 vyrobeným ve Španělsku. Gril disponuje ručně vyráběnou 15 mm keramickou deskou s nepřilnavým povrchem odolným proti poškrábání. Plocha 46 x 28 cm zajistí kvalitní grilování pro všechny druhy mas s unikátní přírodní chutí.

 

Hydromasážní a vířivé vany se světlem

Akce! Vybrané modely masážních a vířivých van za super ceny. Rádi relaxujete ve vaně po dlouhém a náročném dni? Právě pro Vás vyrábíme kvalitní vany vybavené jak hydromasáží, tak i jemnou AIR masáží. Česká výroba, prodloužená záruka, odborná montáž. Vše zajistíme.

 

Zahradní kovový nábytek Lesja

Set dvou židlí, lavice a stolku LESJA - nekomplikovaný design potěší zastánce minimalistického designu – a nejen je. Pevná konstrukce bude sloužit po dlouhá léta.

 

Robotická sekačka od Garlandu

Robotická aku sekačka Riwall RRM 500 APP seká na jedno nabití až 130 min., poradí si i se stoupáním do 15° a snadno se ovládá aplikací, kde můžete nastavit až 4 zóny sekání.

 

ŠIKMÉ A OBLOUKOVÉ PLISÉ ROLETY

Plisé lze zhotovit i v atypických tvarech. Ve většině případů jej lze na rozdíl od atypických hliníkových žaluzií kompletně stahovat a vytahovat.

 

Reklama

Reklama

Firmy z oboru

Plechová střešní krytina Blachotrapez

Přední výrobce plechových střešních a fasádních krytin.

Nejčtenější z této rubriky

Jak uskladnit kolo - pověsit na zeď nebo na strop?

Jak uskladnit kolo - pověsit na zeď nebo na strop?

Kdo nemá doma garáž, technickou místnost či dostatečně bezpečný sklep, jistě hledá místo, kde by mohl parkovat jízdní kolo, když jej zrovna nevyužívá. Nabízí se tedy otázka, jak co nejlépe uskladnit bicykl, aby doma nepřekážel? Existuje spousta možností – díky nejrůznějším stojanům a držákům ušetříte místo a kolo nepřijde k úhoně.

 

Smaltované nádobí slaví návrat do kuchyně i na chalupu

Smaltované nádobí slaví návrat do kuchyně i na chalupu

Co se týče kuchyňského nádobí, setkáte se dnes na trhu s nepřeberným množstvím nejrůznějších materiálů. Jen jeden materiál však přečkal staletí a o své místo v českých kuchyních bojuje dodnes - smalt. Smaltované nádobí má své příznivce i odpůrce, pravdou však zůstává, že má své nesporné výhody, styl a půvab, a tak se k němu čím dál více hospodyněk vrací.

 

Kousek moře v obýváku

Kousek moře v obýváku

Také na vás vaše ratolesti při každé příležitosti útočí s tím, že chtějí mít doma zvířátko? Přestaňte jim dále odolávat a pořiďte si akvárium. Péče o něj je méně náročná než o psa či jiné domácí zvíře, přinese však nemálo potěšení a časem zjistíte i vy, že uvolnění a relaxaci při pozorování rybiček, volně proplouvajících mezi korály, vám ani nejlepší televizní program nenahradí.

 

Drátěný program

Drátěný program

V dobách dávno minulých se drát v domácnosti objevoval jako nástroj k opravě různých kuchyňských doplňků. Mistři dráteníci, kteří chodívali dům od domu, dokázali spravit ledacos a hospodyně si je nemohly vynachválit. Časem se mnoho dráteníků usadilo a založilo vlastní dílny, kde vedle oprav vyráběli také drátěné zboží pro denní potřebu. Tam někde se nejspíš zrodil první drátěný program.

 

Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?

Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?

V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.

 

Jak vybírat zahradní sušáky na prádlo?

Jak vybírat zahradní sušáky na prádlo?

Každý se jednou musí postavit problému, co s vypraným prádlem. Je lepší je sušit venku nebo vevnitř? Pokud nedisponujete nadbytečným volným prostorem v interiéru, máte malou koupelnu nebo se vám prostě líbí romantická představa vypraného prádla vlajícího na čerstvém vzduchu, sáhnete po venkovním sušáku. Pojďme se podívat, co je v dnešní době na trhu.

 

Formy na pečení dortů, chleba i pečiva

Formy na pečení dortů, chleba i pečiva

Tvary forem na pečení sice podléhají do jisté míry módním trendům, mnohem více však hospodyňky oceňují nové materiály forem a jejich vlastnosti. V prodejnách domácích potřeb a na internetu se tak vedle kameniny a smaltovaného plechu setkáváme se silikonem, teflonem, titanem a jinými antiadhezními povrchy. Zda nám do oka padne tradiční srnční hřbet nebo spíše medvídek, je čistě otázkou osobního vkusu.

 

Vakuové pytle ušetří místo v šatní skříni

Vakuové pytle ušetří místo v šatní skříni

Možná to taky znáte. Otevřete skříň a z polic vám překypují kusy oblečení, občas na vás z vyšších pater něco spadne, a když hledáte něco konkrétního, ani náhodou to nemůžete najít. Pokud je to i váš případ, rozhodně byste si měli udělat ve skříni pořádek a věci zorganizovat. Máme pro vás tip pro lepší využití prostoru - vakuové pytle neboli vacu bags.

 

Další z této rubriky

Vánoční dárky pro pejsky – i oni se těší na Ježíška

Vánoční dárky pro pejsky – i oni se těší na Ježíška

Řada z nás bere své čtyřnohé miláčky jako právoplatné členy rodiny, a tak každým rokem vymýšlíme, co jim dáme pod stromeček, aby neměli Vánoce „pod psa“. Sami Ježíškovi bohužel napsat nemohou, tak jejich tajná přání musíme odhadnout. Ale samozřejmě jen v případě, že byli po celý rok hodní...

 

Jak ubytovat domácího hlídače

Jak ubytovat domácího hlídače

Ne, uvedený nadpis se netýká nějakého „černého šerifa“, ale hlídače čtyřnohého, konkrétně tedy psa. Jestliže máte zahradu nebo alespoň dvorek a nechcete, aby pes bydlel uvnitř domu, měl by mít svou vlastní boudu. Mohlo by se zdát, že není nic snazšího než stlouct nějakou boudu z pár prken, ale zase tak jednoduché to není.

 

Máte malou kuchyň? Pořiďte si skladné hrnce

Máte malou kuchyň? Pořiďte si skladné hrnce

V kuchyni často bojujeme s nedostatkem místa, zejména ve skříňkách máme mnohdy doslova narváno a řešíme, kam uložit hrnce, poklice a podobné nádobí. Skvělým řešením tohoto problému mohou být hrnce, které jdou vkládat jednoduše do sebe a navíc mají i odnímatelné rukojeti, proto je jejich uložení naprosto bezproblémové.

 

Dokonale čistá okna s minimální námahou? Jedině s vysavačem na okna.

Dokonale čistá okna s minimální námahou? Jedině s vysavačem na okna.

Mytí oken je neoblíbená leč nutná práce. I tuto činnost si lze s těmi správnými pomocníky ulehčit a zefektivnit. Jednou z nejžádanějších úklidových pomůcek je vysavač na okna, někdy nazývaný také jako aku stěrka na okna. Vileda nyní přichází s novinkou - vysavačem Windomatic s extra sacím výkonem, navíc v akčním setu.

 

Důležitý detail zvaný garnýž

Důležitý detail zvaný garnýž

Záclony i závěsy dokáží interiér bytu neuvěřitelně zútulnit. Neměli bychom zapomínat ani na zdánlivé detaily. Na detailech na totiž celé stojí, přesnění řečeno visí. Řeč bude o garnýžích a jejich správném výběru.

 

Jak uskladnit kolo - pověsit na zeď nebo na strop?

Jak uskladnit kolo - pověsit na zeď nebo na strop?

Kdo nemá doma garáž, technickou místnost či dostatečně bezpečný sklep, jistě hledá místo, kde by mohl parkovat jízdní kolo, když jej zrovna nevyužívá. Nabízí se tedy otázka, jak co nejlépe uskladnit bicykl, aby doma nepřekážel? Existuje spousta možností – díky nejrůznějším stojanům a držákům ušetříte místo a kolo nepřijde k úhoně.

 

Proč nakupovat nádobí přes internet?

Proč nakupovat nádobí přes internet?

S rozmáhající se dostupností internetu a rostoucí nabídkou i kvalitou služeb jednotlivých e-shopů, roste také zájem o nakupování přes internet. Výhody nakupování v e-shopech, například nízkou cenu, široký výběr nebo možnost vrácení zboží, zaznamenala již řada spotřebitelů, kteří touto cestou nakupují téměř vše. I kuchyňské nádobí.

 

Vymazlená domácí dílna? Chce to solidní ruční nářadí a nástroje…

Vymazlená domácí dílna? Chce to solidní ruční nářadí a nástroje…

Profesionální řemeslník dennodenně pečuje o nářadí a nástroje, které ho živí. Přesně ví, jaké nářadí si pořídit, je specialista, takže má zkušenosti. Některé přístroje používá zřídka, a stačí mu tedy základní typy, jindy sáhne po vysoce profesionálním kousku – i vyšší investice se mu vyplatí a velice brzy vrátí. Jaké nářadí bychom doporučili domácím kutilům?

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.