Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?
09.05.2013
V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.
Jaké nože by v kuchyni neměly chybět?
Mít doma dvacet nožů je naprosto zbytečné. V začátku si bohatě vystačíte se třemi, postupně můžete dokoupit další. Základem je jeden velký nůž s čepelí okolo 17 cm. Musí být hlavně ostrý, těžký a dobře sedět v ruce. Proč? Ostré a těžké nože paradoxně způsobují naprosto minimum zranění. Samozřejmě, že když si nedáte pozor, tak se snadno říznete. Situace kdy tlačíte na nůž ve snaze nakrájet třeba mrkev na kolečka a on se vám sveze, už bude ale pasé. Čím větší má nůž váhu, tím méně na něj musíte tlačit. Samozřejmě vše s rozumem, kudla, kterou máte problém zvednout, také nebude úplně to pravé ořechové.
Základní pravidlo zní, malý nůž je na okrajování a drobné práce! Zejména něžné pohlaví mívá ve zvyku pořizovat si domů spousty miniatur. Ty do kuchyně patří, mají ale svou roli. Schopnost nakrájet malým nožíkem tele na nudličky je sice obdivuhodná, leč obvykle doprovázená zvýšenou spotřebou náplastí a obvazů. Na tele je velký nůž.
Optimální sada nožů - velký kuchařský nůž, velký nůž na maso, nůž na chleba, univerzální menší nůž a malý nůž na zeleninu. Foto: WMF
Třetím potřebným pomocníkem je nůž s vlnitou čepelí na pečivo. Výborně řeže tvrdou kůrku chleba a projde i měkčí vnitřní částí. Velmi jej ocení také milovníci baget. Krájení baget jiným nožem než s vlnitou čepelí končí zpravidla nezdarem, spoustou drobků a placatými kousky nakrájeného pečiva. Není dobré nůž používat na cokoli jiného, než je jeho úloha. Lze jej nahradit velkým nožem.
Sekáček na bylinky neboli kolébka s dvojitou čepelí, Foto: WMF
Japonské nože jsou kategorie sama pro sebe…
Japonské nože jsou poněkud vyšší liga. Jsou to nejen pracovní nástroje, ale i umělecká díla. Mají velmi úzké ostří broušené pod úhlem okolo 15 stupňů. Úzký břit, který umožňuje snadné krájení zeleniny, masa i lepivého sushi, aniž by potraviny nějak deformoval, vydrží díky použitému materiálu dlouho ostrý. Aby se takto broušený nůž rychle neztupil, používá se uhlíková (karbonová) ocel. Ta má sice trochu vyšší nároky na údržbu, protože je náchylnější ke korozi, déle však vydrží. Na tento materiál jsou ideální kameny, rozhodně nepoužívejte ocílku.
Japonských nožů je několik základních typů. Santoku, Gyuto (univerzální nůž se čepelí užší než Santoku), Usuba, Ajikiri (malý nožík určený zejména k čištění zeleniny), Sashimi (dlouhý úzký nůž na porcování ryb a plátkování) a Deba (sekáček se širokou čepelí a špičkou).
Santoku je univerzální nůž, se kterým se setkáte pravděpodobně nejčastěji. V japonštině jeho označení znamená „Nůž ze tří ctností“. Na rozdíl od tradičních japonských nožů má oboustranný výbrus. Má širokou čepel dlouhou okolo 17 centimetrů a krásný elegantní tvar. Je dokonale vybalancovaný. Co jiného taky od Japonců čekat, že?
Ručně vyráběné Santoku nože WMF a Hattori
Znáte takový ten hranatý sekáček, co vypadá příliš orientálně, než aby byl z Evropy? To je Usuba. Nůž určený na krájení zeleniny. Ostří je velmi tenké s jednostranným výbrusem, aby zelenina při krájení nepraskala. Většina kuchařek z něj má naprosto zbytečnou hrůzu. Zachází se s ním jedna báseň, a kdo jednou okusí kouzlo Usuby, nedokáže si bez ní kuchyni ani představit.
Usuba nůž Suncraft
Proslulé jsou nože výrobců Mcusta a Hattori.
Údržba nožů
V první řadě je potřeba si uvědomit, že nůž berete do ruky denně. Je to váš přítel, který vám usnadňuje život. Jak se budete chovat vy k němu, tak dlouho vydrží a bude sloužit. Nože skladujte odděleně. Použijte magnet, dřevěné stojany, oddělovače nebo jakoukoli jinou metodu, hlavně zabraňte tomu, aby se o sebe v jednom šuplíku otíraly čepele. Nože se tak velmi rychle tupí a ostří se vylamuje.
Po použití nezapomeňte nůž dobře očistit. Umyjte nečistoty a otřete jej dosucha. Nenechávejte ho zbytečně se povalovat v mokrém dřezu a nehažte na něj nádobí. Nože s dřevěnou ručkou či uhlíkovou čepelí také zbytečně nevystavujte vyšší vlhkosti a nemyjte je v myčce. Pokud takovému noži chcete dopřát ozdravnou lázeň, můžete jej čas od času promazat kapkou olivového oleje, bude vám vděčný.
Ať budete řezat či krájet cokoli, používejte vždy měkký podklad. Výborná jsou plastová a dřevěná prkýnka. Řezání na talíři, plechu nebo skle ničí ostří. A pokud se vám nůž ztupí, ostřete jej vhodnými nástroji k tomu určenými. Pokud v domácnosti zrovna nevlastníte brusné kameny, pořiďte si kvalitní ostřič. Méně kvalitní obvykle napáchají více škody než užitku. Lehounce můžete nůž dobrousit na kusu řemene s brusnou pastou.
Umyté a suché nože je nejlépe skladovat v bloku. Foto: WMF
Kde nakoupit nože?
Pokud si chcete pořídit opravdu kus kvalitní oceli, zajděte do nožířské speciálky, kde vám poradí. Na internetu je také poměrně dobrá nabídka. Dobré nože se pohybují od pár set až po několik tisíc, v závislosti na kvalitě materiálu a provedení. Zvolit můžete mezi noži evropskými nebo japonskými. Evropské kuchyňské nože jsou obvykle z nerez oceli a úhel broušení bývá okolo 25 stupňů. V Evropě se výroba soustředí například do oblasti Solingen, kde působí mnoho různých výrobců. Namátkově Zwilling. Spolu s firmou Wüsthof se řadí mezi dva největší výrobce kuchyňských nožů v Německu. Kvalitní kuchyňák lze pořídit i od Švýcarů (Victorinox) a Francouzů (Opinel), pro vlastence je tu česká značka KDS Sedlčany.
- lub -
Další články z rubriky Kuchyně
Příprava sushi – chuť tradičního Japonska
Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny
Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Článek byl zobrazen 30992 krát.
Diskuze k článku
Pavlína | 08.01.2016 22:47:02
super článek! :) Pro ty, co mají rádi méně obvyklé bych doporučila nějaký čínský nůž. Je to velký pomocník :)
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Domácí potřeby a železářství
Mop Ultramat Turbo – užitečný pomocník pro každodenní úklid
Rychlý a efektivní úklid, pokud možno s minimální námahou, to je sen každého, kdo musí alespoň občas vytírat tvrdé podlahy. Trio hadr, kbelík a smeták jsme naštěstí dávno opustili a dnes máme mnohem účinnější a pohodlnější pomocníky – mopy a speciální kbelíky.
Mop Ultramax Microfibre – dokonalá čistota díky mikrovláknům
Mop Ultramax Microfibre je dalším z rodiny úklidových pomocníků Vileda, který vám zjednoduší a zpříjemní úklid, navíc s dokonalým výsledkem. Díky mikroaktivním vláknům jsu mastnota a šmouhy setřeny a doslova pohlceny.
Konvice na čaj, které vás naučí milovat přípravu čaje
Době, kdy jsme pili sáčkovaný čaj za pár korun značky některého z obchodních řetězců, již naštěstí odzvonilo. Více a více Čechů vyhledává kvalitu. Z pití čaje a kávy se pozvolna vytvořil každodenní rituál uvolňující tělo i mysl. Použití kvalitních surovin pro přípravu jde ruku v ruce s designovými konvicemi na čaj a pomůckami pro přípravu čaje lahodícími oku.
Žehlíme rychle a s radostí
Hospodyňky, radujte se! Nastal konec hodinám strávených u žehlicího prkna a s tím spojených bolestí v zádech. Nyní můžete žehlit s radostí! Že vám to všechno zní jako pohádka? Ale vůbec ne, vždyť žehlicí lisy dnes už zdaleka nejsou doménou profesionálních čistíren ani luxusních hotelových pokojů.
Lékárnička v domácnosti: Bezpečnost pro vaši rodinu je nejdůležitější
Proč si pořídit domácí lékárničku? Jistě to i vy znáte z vlastní domácnosti. Vaříte, uklízíte, opravujete, máte spoustu práce kolem domácnosti, abyste připravili příjemné prostředí pro bydlení. V takovýchto chvílích se občas stane, že při malé nepozornosti zakopnete, upadnete či se jinak zraníte. Automaticky sáhnete po dezinfekci a náplasti, které naleznete v domácí lékárničce.
Titanové nádobí se vyplatí
Pokud právě přemýšlíte nad výměnou starého nádobí za nové, pak rozhodně sáhněte po nádobí titanovém. Nejen že má výborné varné i pečící vlastnosti, ale také je v podstatě nezničitelné.
Důležitý detail zvaný garnýž
Záclony i závěsy dokáží interiér bytu neuvěřitelně zútulnit. Neměli bychom zapomínat ani na zdánlivé detaily. Na detailech na totiž celé stojí, přesnění řečeno visí. Řeč bude o garnýžích a jejich správném výběru.
Drátěný program – na co všechno jej můžeme použít
Drátěné výrobky se stali vyhledávanými bytovými doplňky. Jeho oblíbenost stoupá a není se co divit, snadno se udržuje, zabere minimální prostor, je variabilní a velmi lehký, takže upevnění poličky je dílem okamžiku. Povrchová úprava v chromovaném či plastovém provedení působí esteticky a navíc se drátěné doplňky dají pořídit za velmi přijatelnou cenu. Proto s nimi vyřešíme téměř jakýkoliv úložný prostor.