Chytré hrnce jdou s dobou – šetří čas a peníze
29.11.2009
Návrat k domácímu vaření jsme zaznamenali už asi všichni. Navádí k tomu nejen současná ekonomická situace, ale přicházíme také na to, že stravování v restauracích nepatří k právě nejzdravějším. Samozřejmě si chceme domácí vaření zrychlit a hlavně usnadnit. Novinky na trhu - elektrický tlakový hrnec nebo elektrický pomalý hrnec nám to umožní.
Více než tři sta let známe tlakový hrnec, tzv. „papiňák". V roce 1682 Denis Papin předvedl jídlo uvařené v tlakovém hrnci a dal ho okusit královským hostům v Londýně. Všichni byli nadšeni měkkostí vybraných lahůdek. Dříve těžko poživatelné tuhé hovězí bylo rázem měkké. O výhodnosti vaření v tlakovém hrnci nikdo nepochybuje. Tlakový hrnec neboli „papiňák“ určitě znají skoro v každé domácnosti. Výjimkou jsou snad jen ti, kteří se tlakového hrnce bojí, nebo zažili nějakou nehodu. U tlakových hrnců oceňujeme především úsporu času a energie.
Podstatnou nevýhodou je fakt, že se vaření nedá regulovat. Všichni jsme si zvykli, že při vaření v tlakovém hrnci neustále musíme hlídat intenzitu plynu pod hrncem. Případně je občas nutné silně odfukující hrnec z plotýnky elektrického sporáku odstavit. Ať již vaříme na plynovém sporáku nebo na moderní sklokeramické desce, je třeba tlakový hrnec stále hlídat . Občas se do hrnce podíváme, jestli už je maso měkké a hrnec znovu zapneme. Z hrnce stále uniká syčící pára a mnohdy se stává, že se odpaří veškerá tekutina a jídlo se připálí.
U elektrického tlakového hrnce je všechno jinak
Elektrický tlakový hrnec s automatickým ovládáním je výrobek, který v našich domácnostech chyběl. Díky nové koncepci vlastního ohřevu a řízení celého procesu vaření mikroprocesorem odpadají všechny nevýhody vaření v obyčejném tlakovém hrnci. Moderní tlakový hrnec vaří úsporněji a především bezpečněji nebo tlakový hrnec obyčejný, s kterým někteří mají špatné zkušenosti.
Digitální technologie si vše reguluje sama za pomoci sedmi bezpečnostních prvků. Systém snižování tlaku automaticky kontroluje a reguluje tlak v hrnci při vaření. Ventil automaticky přebytečnou páru vypouští. Termostat hrnce sám přeruší vytápění, je-li dosažena nastavená teplota. Tu udržuje izolační vrstva v plášti hrnce, což ušetří elektrickou energii a podstatně zkracuje dobu vaření. Automatika uzavírání a otevírání víka hrnce nedovolí jeho otevření pod tlakem. Pojistný ventil je zabezpečen blokací, která se spustí v případě zanesení ventilu zpracovávanými surovinami. Samozřejmostí je tepelná pojistka. Vyjímatelná nádoba s teflonovou vnitřní úpravou je velmi praktická.
Dá se říct, že elektrický tlakový hrnec ve vaření znamená takovou revoluci, jakou v minulosti pro praní představovaly automatické pračky. Možná, že se někteří budou obávat, že ovládání je příliš složité, ale opak je pravdou. Programování hrnce je snadné a rychlé. Hrnec je vybavený 5 programy vaření, které se na panelu ovládají jen tlačítkem. Jeden program je na odložené vaření. Po ukončení vaření se hrnec automaticky přepíná na program ohřívání.
Revoluční novinka vaří samozřejmě všechna jídla - polévky, guláše, ptáčky, dušené pokrmy, zeleninou jako klasický „papiňák“, ale mnohem rychleji a spolehlivěji. Velmi rychle v něm uvaříme i přílohy – tedy rýži, brambory, luštěniny, zelí, ale i vejce a mléko. Nahradí tak několik speciálních hrnců, které by třeba v kuchyni zabíraly místo. Hrnec bez víka můžeme využít i na smažení místo pánve a částečně tak zastoupí i fritovací hrnec. Pak v něm můžeme i smažit hranolky, řízky, obalovaný sýr nebo houby.
Při vaření je potřeba minimální množství vody. Doba vaření se tak výrazně zkrátí až o 40 %. Tepelná izolace a termostat ušetří při vaření až 60 % elektrické energie. Navíc je jídlo připravené v papiňáku na elektřinu mnohem chutnější, protože nedochází k odpařování tekutiny a ke ztrátě aroma.
Hrnec je díky své technologii velmi bezpečný a univerzální, bereme-li v úvahu, že v něm lze vařit, dusit, smažit i ohřívat. Navíc má novodobý „tlakáč" s optimálním objemem 5 litrů stříbrnočerný design, který působí elegantně a sympaticky. Tento malý zázrak je na trhu k dostání v cenové relaci kolem 2 500 korun.
Pomalé vaření s pomalým hrncem
K novým trendům v přípravě jídel patří v současné době pomalé vaření. Takto připravené jídlo ocení určitě ti, kteří mají své stravování pod dohledem nejrůznějších diet. Při pomalém vaření získávají pokrmy výraznější chuť, ačkoliv se připravují jen s malým množstvím tekutiny, koření, soli a bez tuku.
Tento způsob přípravy jídla jistě usnadní zajímavá novinka na trhu – elektrický pomalý hrnec, který je velmi populární nejen v Americe, ale i v Evropě, především v Anglii. Šetří totiž výrazně čas, peníze a přitom vaří zdravě a chutně. V pomalém hrnci se vaří „jídla z jednoho hrnce“ a třeba maso se peče vcelku. Připravují se v něm s oblibou také zapékané pokrmy i dezerty.
Základem elektrického pomalého hrnce je kameninová nádoba. Tento vynález umožňuje kombinovat vaření v pomalém hrnci s pečením v klasické troubě nebo s vařením na sporáku. Díky speciální kameninové nádobě je provoz pomalého hrnce velmi úsporný (příkon 185 – 250W podle velikosti hrnce).
V pomalém hrnci se vaří z čerstvých surovin, které jsou levnější než různé polotovary. Používá se jen velmi málo tuku nebo žádný a vystačíte s malým množstvím koření a přísad. Jídlo se v hrnci vaří pomalu několik hodin. Obsah hrnce se nemusí průběžně míchat, protože se při pomalém vaření neodpařuje tekutina, jídlo se nepřipálí, ani „neuteče“. Díky těmto vlastnostem můžeme nechat hrnec vařit bez dozoru během dne, ale například i přes noc. V hrnci je udržována stále dostatečná teplota, aby bylo jídlo bezpečně uvařené.
Dnešní nástupci klasických „papiňáků“ rozhodně uspoří v kuchyni čas i energii, jsou z nerezu a dobře se čistí. Při rozhodování je důležité uvědomit si, proč si hrnec pořizujeme. Zda jde o úsporu času a energie při vaření nebo zda hlavně chceme vařit zdravě při zachování důležitých biolátek v potravinách.
Autor: Alexandra Rohanová
Foto: www.bionaire.cz
Články s podobnou tématikou
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Hot-dog maker není jen párkovač
Nádobí vhodné do trouby
Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
Vakuování potravin
Článek byl zobrazen 28748 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
Hot-dog maker není jen párkovač
Stalo se vám, že při procházce městem zavoní na ulici párek v rohlíku tak svůdně pod nosem, až se neudržíte a jeden si dáte? Kdo má hot-dog rád určitě se mu takový párkovač bude doma hodit. Je stroj na přípravu párků v rohlíku tzv. hot-dog maker šikovný pomocník do domácnosti nebo zbytečnost?
Skladování vína doma? Ideálně v domácí skříni na víno nebo ve sklepě s klimatizací
Při skladování vína v domácích podmínkách je potřeba splnit několik základních podmínek, aby byla zachována kvalita vína a jeho vlastnosti. Je to především – stálá teplota, správná vlhkost, tma a nulové vibrace. Jak a kde můžete takových podmínek dosáhnout?
Lednice z bazaru, použitá nebo zánovní se zárukou?
Koupit si ne úplně novou lednici neznamená, že ji musíte pořizovat na inzerát bez jakýchkoliv záruk. Obchody dnes nabízejí zánovní, použité nebo jen rozbalené zboží se zárukou 12 – 24 měsíců dle konkrétního zboží. Jaké jsou výhody takového nákupu a na co si dát pozor?
Pivo doma čepované…
Chutná česká kuchyně, posezení s přáteli nebo sledování televizního přenosu z fotbalového utkání, to vše jsou příležitosti, ke kterým pivo bezpochyby patří. Jenže představa zakouřené hospody s potácejícími se štamgasty není vždy zrovna lákavá a „lahváče“ ze sousední samoobsluhy prostě nemají ten správný šmak. Pořiďte si domácí minipub a máte vyhráno.
Tipy na vánoční dárky – praktické, designové, měkké i voňavé
Každý rok pro vás připravujeme několik článků s tipy na vánoční dárky pro vás a vaše blízké. Ani letos tomu není jinak, a tak se můžete opět těšit na příval inspirace a dobrých nápadů. Našli jsme pro vás tipy na dárky ryze praktické, ale i ty, které potěší vaše tělo a smysly, zkrášlí váš domov nebo mu dodají příjemnou atmosféru. A nezapomněli jsme ani na vše domácí mazlíčky.
Čisté nádobí bez práce
Myčku nádobí vlastní dnes zhruba 12 % domácností. Přesto je u nově pořizovaných kuchyní již standardem. Důvodů nalezneme hned několik – úspora času, energie, vody a také možnost věnovat se místo mytí špinavého nádobí svým koníčkům, práci či rodině.
Nesnesitelná lehkost vysávání...
Obchodní domy i malé elektro obchůdky jsou plné vysavačů všech možných barev, tvarů i funkcí. Můžete si koupit vysavač obyčejný, vodní, bezsáčkový nebo vysavač, který vysává bez vás. I ceny jsou stále příznivější. Zdání ovšem někdy klame. Podle čeho se při nákupu orientovat?
Popcornovače a domácí výroba popcornu
Mnozí z nás si nedovedou představit návštěvu kina bez kelímku s popcornem. Abyste si mohli tuhle dobrotu dopřávat kdykoliv vás popadne chuť, pořiďte si vlastní popcornovač. Čerstvý popcorn uvítáte nejen při sledování dobrého filmu u vás v obýváku, ale také při rodinné oslavě nebo párty s přáteli. A mlsání popcornu se nemusí bát ani dietáři, je totiž zdravý!