Vodní grily – zahradní grilování s vodní lázní
24.07.2014
Slyšeli jste někdy pojem vodní gril? Pokud patříte mezi milovníky grilování a chcete jíst navíc i zdravě, měli byste zpozornět. Vodní grily, nebo též grily s vodní lázní, jsou hitem v oblasti zahradního grilování. Pokrm je připravován ve směsi horkého vzduchu, dýmu a vodní páry. Kdo jednou zkusí maso z vodního grilu, už nebude chtít žádné jiné.
Vodní grily patří mezi novější typy grilů a u nás nejsou tolik rozšířené. Mnoho lidí k nim totiž nemá důvěru, protože mají pocit, že se v nich maso spíše dusí, než griluje. To však zdaleka není pravda. Pokud si pořídíte kvalitní vodní gril, můžete si být jisti, že si připravíte chutné, křehké a voňavé grilované pokrmy.
Jak vodní grily fungují?
Při běžném grilování odkapává tuk a šťávy z masa do ohně a ve formě kouře se na grilované potraviny vrací. Látky, které při tomto spalování vznikají, jsou zdraví škodlivé. Ve vodním grilu je však pokrm tepelně upravován pomocí vodní páry, tepla a dýmu. Mezi ohništěm a grilovacím roštem je umístěna vodní lázeň. Plamen vodu zahřívá a ta ve formě vodní páry stoupá vzhůru. Pod grilovaným pokrmem tak nedochází ke spalování koření ani oleje. Tím je zabráněno vzniku zdraví škodlivých látek, které by se jinak dostávaly zpět do pokrmu. Tuk a šťáva odkapávají do nádoby s vařící vodou a tím nedochází k přepalování. Vodní grily si tak oblíbili zejména milovníci zdravého životního stylu.
Na čem grilujeme?
Pro grilování ve vodním grilu se nejlépe hodí suché dřevo z ovocných (ideálně švestka), případně i jiných listnatých stromů (buk, bříza, olše apod.). Jehličnaté dřevo není vhodné proto, že obsahuje pryskyřici, která mění chuť potravin a navíc způsobuje nežádoucí kouř. U vodního grilu tak odpadá poměrně zdlouhavé a pracné roztápění dřevěného uhlí, které je dražší a spotřebuje se ho ještě podstatně více. Nízká spotřeba dřeva je pro každého uživatele vodního grilu jistě příjemným překvapením.
Grilování bez otáčení
Pokrm je ve vodním grilu připraven poměrně rychle a nemusíme si dělat starosti s jeho otáčením během grilování, což je jistě velká výhoda. Není třeba se tak obávat, že by se nám pokrm připálil. Horký vzduch, který je prosycen vodními parami a ovoněn kouřem z hořícího dřeva, působí na pokrm ze všech stran rovnoměrně. Maso se tak na povrchu zatáhne, čímž si uchová svou šťavnatost a je velmi chutné a křupavé. Ideální teplota pro grilování je 150–200 °C, teplota každého plamene je však mnohem vyšší, až 500 stupňů Celsia. Vodní lázeň však teplotu plamene sníží na správnou hodnotu – slouží jako jakýsi chladič.
Maso se položí na rošt a přikryje se poklicí. Tím vznikne prakticky horkovzdušná trouba. Ryby, steaky či klobásy připravíme za 10 až 40 minut. Pokud chceme kuřecí plátky v dietní formě, stačí počkat 7 až 8 minut, po 10 až 15 minutách pak získají křupavou kůrčičku. Nic se nestane ani v případě, že na maso zapomenete a necháte jej na grilu třeba půl hodiny. Díky vodní páře se nevysuší a zůstává šťavnaté. Ve vodním grilu lze však ugrilovat také celá kuřata či vepřové koleno (v závislosti na velikosti grilu i několik), což zabere asi hodinu a půl. Ve vodním grilu nedochází k mísení vůní a tak je možné grilovat zeleninu i maso současně. Při delším grilování je třeba si dávat pozor, aby se nám voda z lázně nevypařila. V případě, že ano, je nutné ji v průběhu grilování doplnit.
Vsaďte na kvalitu
Vodní grily různých velikostí a značek dnes seženete v každém obchodě s tímto vybavením. Přestože se dají koupit v akci za pár stovek, nevyplatí se na nich šetřit. Pokud chcete, aby si maso a další připravované pokrmy zachovaly vlastnosti klasického grilování, vyplatí se si za vodní gril připlatit. Plášť grilu by měl být vyroben ze zdravotně nezávadného potravinářského nerezového plechu, grilovací mřížka (rošt) by měla být galvanicky upravená a nádoba na vodu nejlépe smaltovaná. Vše by mělo projít atestem pro styk s potravinami. Ohniště vodního grilu by mělo být odnímatelné. Nádoba na vodu i rošť by měly jít jednoduše vyjmout, aby bylo možné je po každém grilování vyčistit. Také topeniště by mělo být snadno vyjímatelné, aby se dal popel vysypat a nebylo nutné jej vybírat. Údržba vodního grilu není nijak složitá, použít můžeme běžně dostupné čisticí prostředky, které jsou určeny k čištění kovu. Vzhledem k tomu, že nedochází k přepalování pokrmů, tak se rošt dobře čistí.
- jpa -
Foto: vodnigril.cz, archiv firem
Článek byl zobrazen 13202 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Zahradní technika a vybavení pro zahradu
Potřebujete rotavátor?
Nedá se říci, že by rytí zahrady patřilo mezi oblíbené kratochvíle a preferované volnočasové aktivity, ačkoliv jistě může mít dosud přesně nespecifikovaný přínos pro udržování fyzické kondice. Jestliže si však takovou zábavu chcete ušetřit, pořiďte si rotavátor.
Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?
Možná jste na zahradě v rámci jarního úklidu pokáceli staré stromy, po kterých vám zbyly nevzhledné pařezy. Pokud si z nich nechcete udělat přírodní stoleček nebo efektní podstavec na květiny, budete muset řešit otázku, jak se jich co nejjednodušeji a přitom nejefektivněji zbavit. Nabízí se hned několik možností likvidace pařezů.
Jak funguje chytré řízení závlahy na zahradě?
Zavlažování zahrady je v posledních suchých letech nutností, pokud nechcete mít místo trávníku vyprahlou step. Ovšem většina z nás nechce ani zbytečně plýtvat vodou, z ekonomických i ekologických důvodů. Řešením může být inteligentní řízení závlahy napojené na předpověď počasí.
Nebojte se tvarování živých plotů
Živý plot ohraničující vaši zahradu je skvělým řešením, jak zamezit zvědavým pohledům kolemjdoucích. Než se jej však rozhodnete založit, měli byste mít představu o tom, jaké má výhody i nevýhody a jakou péči bude nutné mu věnovat. Jedině díky pravidelnému zastřihávání a tvarování se vám z něj nestane nezvladatelná houština.
Připravte se na zimu se štípači dřeva VARI
Přípravu dřeva na topnou sezónu vám usnadní štípače dříví, díky kterým lze palivové dřevo naštípat rychle a bez námahy. Podíváme se, s jakými štípači se můžeme setkat a jak a podle čeho vybírat.
Uzení masa na grilu
Udit maso lze i na grilu, ovšem nejedná se o uzení v pravém slova smyslu, ale spíše o kulinářskou úpravu. Maso, zelenina nebo sýry se grilují za přítomnosti kouře, čímž pokrmy získávají specifickou chuť a vůni. Jaký gril lze pro tzv. zauzování použít a jak při uzení postupovat?
Vybíráme zahradní gril
Možná vás při úvaze o novém grilu inspirovali sousedé a přátelé, možná chcete vyměnit starý gril za nový nebo vám už špekáčky na ohni nechutnají. Každopádně byste si měli před nákupem nového zahradního grilu uvědomit potřeby rodiny a znát nabídku na trhu.
Jak se zbavit klíšťat na zahradě? Pomůžou nárazníkové plochy
Dříve jsme si mohli klíště přinést jen z lesa nebo louky, ale dnes se před těmito nebezpečnými tvory nemůžeme cítit v bezpečí ani na vlastní zahradě. Abychom eliminovali výskyt klíšťat na zahradě, musíme udělat několik základních opatření – pravidelně stříhat trávník, vytvořit „nárazníkové plochy“ a nezapomenout na chemický postřik.