Jak vybírat elektrickou troubu?
21.11.2008
Rozhodli jste se pořídit si do kuchyně elektrickou troubu? Pak věřte, že jste vykročili správným směrem - moderní doba si žádá moderní spotřebiče. Současné elektrické trouby přinášejí při vaření nejen větší pohodlí, ale kromě času šetří i vaší kapsu.
Je všeobecně známé, že elektrická trouba v porovnání s plynovou je rychlejší, lze ji lépe regulovat a hlavně - teplo působí na připravovaný pokrm rovnoměrně. Původní elektrické trouby byly vybaveny pouze dvěma topnými tělesy. Vývoj šel ale dopředu. Nejprve se dvě tělesa doplnily grilem, posléze se, laicky řečeno, změnil jejich tvar, přimontovaly se k ventilátoru a na světě byly první horkovzdušné trouby.
Na trhu v současné době pořídíte elektrické trouby v několika variantách. Kromě klasických modelů obchodníci nabízí i horkovzdušné elektrické trouby, parní, trouby s grilem, kombinované a multifunkční.
Původní elektrické trouby
Základem klasické elektrické trouby jsou většinou dvě topná tělesa, umístěná standardně nahoře a dole. Teplo tak působí z obou stran. V zadní stěně je zabudovaný ventilátor, který zajišťuje proudění vzduchu uvnitř. Tím se urychluje proces přípravy jídla a teplo působí na pokrm rovnoměrně. Samozřejmostí je dnes i vnitřní osvětlení.
Topné těleso horkovzdušné trouby má zpravidla kruhový tvar a je umístěno v blízkosti ventilátoru, většinou kolem turbíny, aby mohlo ohřívat vzduch, který proudí dovnitř. Horkovzdušné trouby nemusí sloužit pouze k pečení, ale lze je stejně dobře využít i k rozmrazování potravin, k sušení hub, bylin a ovoce, k urychlení vykynutí těsta a podobně.
Do popředí zájmu spotřebitelů, se na úkor svých horkovzdušných „kolegyň“, během několika málo let, dostaly parní trouby. Pára se získává pomocí ohřevu nádoby, kterou před pečením naplníme vodou. Vzhledem k tomu, že se při přípravě pokrmu obejdeme bez tuku, jídlo tak neztrácí žádné vitaminy a stopové prvky.
Dalším typem elektrické trouby je varianta s grilem. Rozdíly je opět v přidaném topném tělese, které může být součástí jak klasické, tak i horkovzdušné troubě. Velmi oblíbený je zejména otočný rožeň.
Nová „inteligentní“ generace
Současné elektrické trouby se mohou chlubit mnoha vychytanými inovačními doplňky, jako je například teplotní sonda, která vám zjistí podle teploty pokrmu, kolik času zbývá k jeho dokončení. Stačí ji do pokrmu zapíchnout, a ona mnohem přesněji, než třeba špejle, zjistí, v jak pokročilém stavu přípravy se jídlo nachází.
Další samozřejmostí se staly termostaty, s jejichž pomocí lze nastavit troubu na přesně požadovanou teplotu. Nejenže samy vypnou funkci pečení, ale mohou zároveň i udržovat teplotu uvnitř trouby tak, aby jídlo nevychladlo do té doby, než se k troubě vrátíme.
U nových modelů začíná převládat dotykové ovládání. Samotná komunikace spotřebiče s člověkem je zajištěna pomocí digitálního displeje. Moderní elektrické trouby mají k dispozici i vlastní paměť, takže lze přednastavit prakticky celý proces přípravy jídla. V některých případech stačí zadat pouze váhu (množství) a typ potraviny. Dražší modely pak nabízejí i systém ochlazování dvířek, takže z venkovní strany nehrozí úrazy popálením, což ocení zejména v rodinách s malými dětmi. Populární je rovněž funkce samočištění, kterou umožňují některé typy speciálně upravených interiérových povrchů.
Klasické sporáky na ústupu
Přestože se i plynové trouby stále vyvíjejí a jejich výrobci se snaží, aby obstály co nejlépe, při srovnání s jejich elektrickými soky, zájem o ně klesá. Stejně tak začíná zvonit hrana i volně stojícím sporákům. Není divu. Vestavné trouby se lépe přizpůsobují prostoru v kuchyni a zároveň nabízejí pohodlnější obsluhu.
Lze je nejenom variabilně umístit do potřebné výše, abychom nemuseli ohýbat svá záda, ale stejně tak můžeme, právě na rozdíl od klasického sporáku, od sebe oddělit varnou desku a pečící část. Samozřejmostí je dnes i teleskopické vysouvání a výsuvné pečící vozíky, které vás opět uchrání před zbytečnou bolestí.
Kolik zaplatíte?
Cenové rozpětí značkových volně stojících elektrických sporáků se pohybuje zhruba od 5.000 korun nahoru. V této výši pořídíte například elektrický sporák Zanussi s litinovými plotnami a otočným rožněm. Horní cenová hranice je otevřena a odvíjí se od použitého materiálu a pochopitelně užitných funkcí jednotlivých modelů. K těm luxusnějším patří například modely firmy Siemens. Jejich elektrický nerezový sporák se sklokeramickou deskou, s pečícím vozíkem a troubou na 65 litrů si můžete domů pořídit za necelých 35.000 korun.
Ještě větší cenové rozdíly jsou mezi vestavnými elektrickými troubami. Za necelých 6.000 korun nabízí multifunkční troubu s mechanickou minutkou firma Ariston. Desetkrát vyšší, cca 50.000 korun, je cena pečící trouby liftMatic, opět značka Siemens, určená k instalaci na zeď do výšky očí. A její výhody? Pochopitelně design a nerez materiál, dále jedenáct druhů ohřevu, včetně cirkulačního grilu, 3D horkého vzduchu, rychloohřevu, předehřívání, rozmrazování, udržování teploty při otevřené troubě a udržování teploty při zavřené troubě. Dále je to funkce activeClean, neboli automatické samočištění, tukový a pachový filtr.
Autor: sup
Foto: archiv firmy Electrolux
Článek byl zobrazen 20165 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče

Aby se nám doma dobře dýchalo
Většina lidí u nás tráví většinu svého času v uzavřených místnostech, které zadržují velké množství prachu a v nichž žije obrovské množství mikrobů a roztočů. Jak proti nim bojovat?

Minipub aneb domácí výčep může být i součástí lednic
Parné letní dny přivedou leckoho na nápad zajít na pivko do oblíbené letní hospůdky, ale co když to není z nějakého důvodu možné? Naštěstí už nejste odkázáni jen na „lahváč“ z lednice, případně na legendární 7. schod sklepa svého domova. Chuť dobře stáčeného piva v orosené sklenici si můžete dopřát i v pohodlí domova z minipubu.

Minipračka nejen na cestách
Už jste se na delších cestách setkali s otázkou, co se špinavým prádlem? Praní v hotelích zatím není úplnou samozřejmostí a šance, že natrefíte na prádelnu, kde jsou k dispozici pračky na mince, je také v našich končinách dost mizivá. Výborným doplňkem všech cestovatelů, ale i chatařů a chalupářů jsou minipračky – cestovní přenosné pračky.

Co všechno umí foodprocessory?
Představte si, že by vám nějaký přístroj připravil suroviny na bramborový salát včetně oloupání brambor během pár minut. Ano, přesně toto umí food procesory a ještě mnohem více. Záleží na tom, jaký zvolíte typ a jaké nástavce bude mít ve výbavě.

Tipy na vánoční dárky – praktické, designové, měkké i voňavé
Každý rok pro vás připravujeme několik článků s tipy na vánoční dárky pro vás a vaše blízké. Ani letos tomu není jinak, a tak se můžete opět těšit na příval inspirace a dobrých nápadů. Našli jsme pro vás tipy na dárky ryze praktické, ale i ty, které potěší vaše tělo a smysly, zkrášlí váš domov nebo mu dodají příjemnou atmosféru. A nezapomněli jsme ani na vše domácí mazlíčky.

Pomůcky pro letní servírování a stolování
Léto je časem, kdy si nejvíce z celého roku vychutnáváme venkovní stolování. Taková večeře na zahradě má úplně jinou atmosféru - u jednoho stolu se schází rodina, přátelé a známí. Abychom si mohli náležitě vychutnat všechny možné dobroty, je třeba se vybavit vhodnými pomocníky pro servírování jídel. Nabídka trendy doplňků je dnes opravdu široká.

Vakuová svářečka folií - čerstvé potraviny po dlouhé týdny
Hledáte dokonalou ochranu vašich potravin proti zkáze a plísním? Uvažujete, jak dlouhodobě a ekonomicky skladovat potraviny a nejrůznější předměty? Vyzkoušejte vakuovací svářečku, která vám pomůže uchovat potraviny zdravější a déle čerstvé. Má mnohostranné využití, kromě toho, že prodlouží dobu skladování je vhodná i na marinování nebo vaření ve vakuu.

Vybíráme sáčkový vysavač – podle výkonu, účinnosti i příslušenství
Výběr vhodného vysavače do naší domácnosti nemusí být zdaleka tak jednoduchou záležitostí, jak by se na první pohled mohlo zdát. Většina z nás se stejně obvykle rozhodne pro vysavač sáčkový. A tak se zaměříme právě na výběr tohoto druhu vysavačů, i když trh dnes již nabízí například robotické vysavače, které pracují samy, a to pouze na základě naprogramování.