Jak vybírat kuchyňský nůž?
03.09.2011
Na kuchyňských nožích bychom rozhodně šetřit neměli. Každý, kdo se alespoň čas od času pohybuje v kuchyni, dobře ví, že bez kvalitního kuchyňského vybavení se z vaření mnohdy stává jen nepříjemná povinnost. Zatímco nejrůznější kuchyňské pomocníky můžeme do jisté míry oželet, bez pořádného kuchyňského nože se neobejdete.
Na výběr a nákup nože je nutné pohlížet jako na získání výborného pomocníka pro práci v kuchyni. Spolehlivost nože pramení už z výběru při jeho koupi a z péče o něj. Je jen málo zvláštních podmínek, s kterými by dnes výrobci nožů nepočítali. A tak záleží pouze na kupujícím, do jaké míry je ochoten postavit na stejnou úroveň náklady na nákup nože a očekávanou spolehlivost tohoto důležitého pomocníka.
Foto: A.T. FORNAX s.r.o.
Nákup kvalitních nožů není zrovna levnou záležitostí, ale počítáme především s tím, že nám vydrží po dobu několika let. Aby nám nože dobře sloužily a zároveň i vydržely, musíme dbát na dodržování zásadních pravidel. Každá kuchyň by měla být vybavena základním, tzv. univerzální nožem, který má širší použití. Není však od věci pořídit si i speciální nože, které v kuchyni častěji využijete. Pořizujeme proto nejdříve takový nůž, který budeme každodenně používat – tzv. univerzální nůž. Dále dokupujeme další, jejichž potřebu postupem času zjistíme.
Jak vybírat nože?
K jakému účelu je nůž určen se pozná podle délky a samotného tvaru čepele. K univerzálnímu použití při zpracování potravin používáme nejčastěji malý nůž s rovnou čepelí. Výborný je také kuchařský nůž, u kterého bývá čepel se špičatým koncem dlouhá asi 20 cm. Nůž s širokou čepelí a vůbec těžké nože s širokou čepelí lze využít různými způsoby. Například k utření česneku, krájení bylinek atd. Čím těžší je čepel, tím menší sílu při práci vynaložíme. Pokud chcete nůž převážně k sekání, vybírejte jen tak těžký, se kterým se vám bude dobře manipulovat.
Pro porcování masa je zapotřebí porcovacího nože, jehož čepel bývá široká, dlouhá a neohebná. Steakový nůž díky vroubkovanému ostří snadno nakrájí šťavnaté steaky. U vykosťovacího nože je důležitá tenká čepel nože, která je přizpůsobena k vykosťování všech druhů masa. Pro snadné vykosťování, porcování a krájení poslouží dobře také řeznický nůž. Trh nabízí i takové finesy jako je nůž na šunku s tenkou pružnou čepelí určenou pro krájení šunky prosciutto, jamon či salámů typu mortadella apod.
Naopak nůž na chléb musí mít vroubkované ostří, které znatelně krájení chleba usnadňuje. Specialitou je nůž na bagety s vroubkovaným ostřím, který oceníte při krájení baget a ostatních druhů malého pečiva. Vroubkované ostří určitě oceníme také u krájení zeleniny, zejména rajčat, ovoce apod. Vykrajovací nůž je určen k vykrajování zeleniny, ovoce a masa. K překrojení zeleniny a ovoce nebo masa je určen krájecí nůž s rovnou čepelí zakončenou špičkou.
Nože na sýry by měly být speciálně tvarované, s vroubkovaným ostřím pro snadné porcování sýra. Jeho součástí by měla být čepel s otvory, díky nim se pak sýr nelepí, a vidlička na konci usnadňující servírování. Existuje také speciální nůž na nivu, který je určen k porcování sýrů s modrou plísní kolmým řezem.
K vybavení domácnosti budete určitě také potřebovat nůžky na drůbež, které spolehlivě rozdělí kůži, maso a kosti syrové i tepelně zpracované drůbeže. Bezpečně a snadno naporcujete maso s kostí pomocí kuchyňského sekáčku. Pamatujte také na kvalitní ocílku, která je určená k ostření nožů. Bývá vyrobena ze speciální tvrzené oceli s vysokým obsahem uhlíku pro broušení nožů.
Péče o nůž
Nože by měly být především stále ostré. Nabrousit si je můžeme sami pomocí ocílky. Dobrou volbou může být i elektrický brousek, který zajistí stejnoměrné nabroušení nožů po obou stranách. Nechcete-li do brousku investovat, svěřte nože do rukou odborníka. Bude vás to sice opět něco stát, zato ale prodloužíte jejich životnost.
Nože umýváme jednotlivě a pokud možno je ihned po umytí osušíme. Mytí nožů v myčce se všeobecně nedoporučuje, drahé a speciální nože tam určitě nepatří. Nejlepší variantou k ukládání nožů je dřevěný blok, který udržuje nože od sebe a zabraňuje tak jejich vzájemnému tupení. Stejnou službu vám odvede i magnetická lišta.
Foto: RÖSLER Praha, spol. s r.o.
Pozor na skleněná prkénka, protože nože zbytečně tupí. Raději je nahraďte klasickými prkénky dřevěnými nebo polypropylenovými. Kvalitními noži také neřežeme vše, co nám přijde pod ruku. Zapomeňte tedy na prořezávání plastových fólií, ve kterých jsou potraviny zabalené, přeřezávání různých provázků, atd. Na tuto práci vám dobře poslouží obyčejné nůžky na papír.
Materiál určuje kvalitu
Čepele nejvyšší kvality jsou vyrobeny z prvotřídní nerezové oceli. Snadno se brousí a díky své tvrdosti usnadňuje krájení téměř všech druhů potravin. Známkou dobrého nože je i tloušťka čepele, která by měla směrem k rukojeti sílit. V neposlední řadě je důležitá vyváženost a samotný tvar čepele. Rukojeť by měla být dobře omyvatelná a přizpůsobená tak, aby neklouzala a dobře padla do ruky. Může být pogumovaná, plastová se zdrsněním nebo dřevěná.
Hitem poslední doby jsou kuchyňské nože a náčiní z ušlechtilé keramiky, které mají řadu výhod oproti výrobkům z klasické oceli. Keramické ostří vydrží mnohem déle než běžné ocelové. Nemusí se brousit dlouhou dobu i při každodenním používání. Snadno se čistí, protože se při krájení ingredience na nůž nelepí. Snadná manipulace, která usnadňuje práci, je zajištěna lehkostí nože a perfektně vyváženým těžištěm.
Rozhodně se vyvarujte nákupu podezřele lehkých nožů, u nichž nevíte, z čeho jsou vyrobeny. S téměř stoprocentní jistotou se brzo ohnou, zlomí nebo zreznou. Docela dobře se může stát, že jejich čepel tzv. probrousíte skrz naskrz dříve, než se vám je podaří naostřit.
Autor: Alexandra Rohanová
Související články
Broušení keramických nožů
Kvalitní brousek aneb ostré nože během chvilky
Drátěný program
Ergonomie 5. díl - ergonomie v kuchyni
Příbory moderních i klasických stylů
Existuje univerzální kuchyňský robot?
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 12121 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Není dřez jako dřez aneb novinky v materiálech a vychytávkách
Dřez je nedílnou součástí kuchyně, ať už v něm myjete nádobí, sléváte těstoviny, oplachujete skleničky nebo do něj jen odkládáte špinavé nádobí na odmočení. Pokud nemáte myčku, o to větší roli v kuchyni hraje. Ať tak či tak, při jeho výběru je třeba se zaměřit na vhodný materiál i příslušenství. Pokud si říkáte, jaké příslušenství takový dřez může mít, pak si přečtěte následující článek. Novinek a vychytávek je totiž opravdu hodně.
Vaření bez par
Odsavač par neboli digestoř je v nových kuchyních již naprostou samozřejmostí a nutností. Zbavíme se totiž případného zápachu, vlhkosti i mastných par, které by jinak ulpěly na kuchyňském nábytku.
Volte kuchyňský dřez z kvalitního kompozitního materiálu! Budete spokojeni...
V současné době se dřezy z umělého kamene, často označované jako „granitové“, stávají právem hitem v kuchyních. Vždyť dnes jsou jejich ceny srovnatelné s nerezovými dřezy, a to i u špičkových značek granitových dřezů jako je firma SCHOCK.
Kuchyně podle feng-šuej
Strava je důležitým zdrojem životní energie. O tom, že musí být zdravá, nikdo nepochybuje, ale ne každý také věnuje pozornost prostředí, v němž je připravována a konzumována. Čínské učení feng-šuej tvrdí, že pokud jídlo chystáme v nevyhovujícím prostředí, jeho negativní energii následně konzumujeme. Na vhodné uspořádání kuchyně je tak třeba dávat dobrý pozor.
Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?
Máte pochyby ohledně nezávadnosti vody? Zkuste filtrační lahve
Neplaťte už více za balenou vodu! Řešením, jak získat kvalitní, čistou a chutnou vodu přímo z vašeho kohoutku, jsou nejen známé filtrační konvice, ale také nové filtrační lahve. Díky nim si můžete pitnou vodu dopřát kdykoliv a kdekoliv. Šetříte nejen peníze, ale také životní prostředí – přírodě ulevíte o stovky vyhozených PET lahví ročně.
Kuchyňský robot versus ruční šlehač, mixér a další přístroje
Základní funkce každého kuchyňského robota jsou velmi podobné ručnímu šlehači, ovšem s řadou výhod a dalších funkcí. V čem jsou kuchyňské roboty o tolik lepší, že se vyplatí do nich investovat tisíce korun?
Klimatizace pro domácí vinotéky
Pokud chcete doma skladovat víno, potřebujete k tomu vinotéku nebo ideálně vinný sklep. Díky vhodnému vybavení a klimatizaci nemusí být vytvoření vinného sklepa zas takovým oříškem, jak by se na první pohled zdálo. Víno potřebuje klid, chlad a vlhko a právě tyto optimální podmínky dokážou vytvořit speciální klimatizační jednotky pro vinné sklepy.