Vybíráme vhodný odšťavovač
14.07.2005
K létu neodmyslitelně patří také hromady čerstvého ovoce a zeleniny. Mnohdy v parném horku nemá člověk chuť na klasický oběd a bohatě jej zasytí i jen tyto "lehké" potraviny. Stále větší oblibě se těší zejména výživné ovocné či zeleninové šťávy, a tak by ve vaší kuchyni neměl chybět kvalitní odšťavovač.
Ale jak vybrat na bohatém trhu s domácími spotřebiči právě ten odšťavovač, který doma nejvíce oceníte a využijete? V prvé řadě je nutné zodpovědět si několik otázek, aby vám byl přístroj, který si pořídíte, ušitý přímo na míru.
Pokud se chystáte odšťavovač pouze citrusy, postačí vám klasický citrusovač. Ten obyčejný mechanický má doma zřejmě každý, na trhu však dnes za příhodné peníze pořídíte i jeho elektrickou verzi, se kterou je mačkání citrusových plodů mnohem pohodlnější a rychlejší. Nejlevnější lisovače pořídíte už od 300 korun, ty dražší s větší výkonností vás vyjdou na 1000 - 1500 korun.
Pro náročnější hospodyňky, které se chystají vyrábět jinou než pomerančovou, grepovou nebo citronovou šťávu, je však nezbytné pořídit přímo odšťavovač, který už vyjde od 800 Kč dráže, cena za komerční přístroje však šplhá dokonce až ke 100 tisícům. Běžné domácnosti však postačí přístroj okolo 2000 korun.
I tady je tedy nezbytné před koupí promyslet některé detaily, a to zejména podle toho, jaké konkrétní potraviny budete chtít (například podle sortimentu, který vám roste na zahrádce) odšťavovat. U každého přístroje by mělo být v návodu uvedeno, na jaké druhy ovoce a zeleniny daný přístroj je či není vhodný. Díky návodu také zjistíte, že mnoho odšťavovačů má dokonce navíc některé jiné funkce, například krouhání nebo mletí.
Důležité je si také vybrat, zda chceme lis nebo odšťavovač, který funguje na principu hydraulické či odstředivé technologie. Všechny typy mají své plusy a mínusy, obecně je už předem částečně dáno, co bude díky své technologii přístroj umět, záleží však samozřejmě na jednotlivých výrobcích. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?
Lisy používají ve většině případů technologii "twin gear", kdy dvě do sebe vzájemně zapadající ozubené části pomocí nízkých otáček přímo lisují vložené suroviny, a to bez jakéhokoliv tepelného nebo mechanického poškození šťávy.
Odšťavovače využívající hydrauliku nejprve pomocí tlaku veškeré suroviny naporcují a následně drť protlačují přes nerezové síto, které oddělí šťávu od vlákniny.
Hydraulické odšťavovače dokážou vyrobit i zmrzlinu, omáčku nebo povidla, což odstředivé přístroje neumí. U těch jsou potraviny nejprve nakrouhány a poté rozprostřeny na otočném sítu, přes které je šťáva protlačována a vláknina odhazována do sběrného koše. Kvůli příliš rychlým otáčkám se u těchto pomocníků snižuje trvanlivost a kvalita šťávy. Podrobné srovnání a popis jednotlivých přístrojů najdete na stránce věnované přímo problematice odšťavovačů a jejich distribuci (www.odstavnovace.cz).
Další věc, kterou bychom měli zvážit, je výkonnost přístroje (příkon, počet otáček atd.). Čím slabší bude mít motor, tím menší bude výtěžnost šťávy, nehledě na to, že leckdy je u takových odšťavovačů nutné před jeho použitím kusy ovoce a zeleniny nakrájet na malé kousky.
U některých přístrojů je navíc nutné použít jej vždy jen určitou dobu (například několik minut) a dodržovat mezi odšťavováním pauzy. Proto, chystáte-li se zpracovat celou úrodu jablek v sadu svém i souseda, není takový přístroj příliš vhodný. Ovšem na druhou stranu pozor, se zvyšujícím se výkonem se většinou (nebývá to však pravidlo), zvyšuje i hlučnost. A nasnadě je také podívat se, jak se přístroj čistí, zda se dá snadno rozebrat a složit, případně umýt v myčce nádobí.
Jak tedy sami vidíte, nákup kvalitního odšťavovače, se kterým budete maximálně spokojeni, je trochu věda. Není tedy radno přípravu před nákupem podcenit. Mohlo by se vám lehce stát, že budete mít doma najednou přístroj, který bude umět ty samé věci jako váš kuchyňský robot, ale nebude mít funkci, kterou byste naopak nejvíce ocenili. A určitě se nevyplatí šetřit! Méně výkonný odšťavovač totiž znamená více odpadu - a pokud budete ovoce a zeleninu na šťávy kupovat, ve finále se vám levný nekvalitní přístroj setsakramentsky prodraží.
Autor: efa
Články s podobnou tématikou
Dokonalé chlazení
Malý, ale šikovný
Zázrak jménem mikrovlnná trouba
Trendy v kuchyni - varná deska
Článek byl zobrazen 23250 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Bílá technika a domácí spotřebiče
Jak vybrat správnou sušičku potravin?
Sušičky ovoce slouží ke snížení obsahu vody v surovinách. Jedná se o způsob dlouhodobé konzervace, při které přesně víte, co sušené plody obsahují. Sušení potravin je mnohem zdravější a zároveň bezpečnější způsob uchovávání potravin. Sušené ovoce, zelenina, bylinky, maso nebo houby, si uchovají svou přirozenou chuť, vůni i obsah vitamínů a zdravých látek mnohem déle.
Pultové neboli truhlicové mrazáky šetří energii i peněženku
Pultové mrazáky mají svůj význam ve větších domácnostech, které často zpracovávají a uchovávají větší množství potravin, a nemusí to být jen přebytky ze zahrádky nebo zabijačkové sezónní zásoby. Mrazáky ocení všichni, kteří jsou zvyklí nakupovat v delších časových intervalech.
Proč si koupit tyčový vysavač?
Také raději uklízíte průběžně, než abyste s neoblomnou pravidelností podstupovali důkladný generální úklid celé domácnosti? Rychlé setření chodby a vysátí několika drobečků pod stolem nám zabere nanejvíš deset minut a osvobodí nás od obav z náhodné a nečekané návštěvy. Právě pro tyto případy je ideálním pomocníkem v každé domácnosti tyčový vysavač.
Tip na dárek pro malé kuchaře – dětská aku sada šlehače, sekáčku a formy na pečení
Máte doma malého kuchtíka, který rád pomáhá při pečení a přemýšlíte, čím mu udělat radost? Co třeba plně funkční a přitom bezpečná sada dětských spotřebičů JATA?
Mikrovlnná trouba s párou má páru
Podle specialistů na výživu je vaření v páře jedním z nejzdravějších způsobů přípravy jídla. Zařízení na vaření párou v mikrovlnné troubě pracuje tak, že mikrovlny ohřívají pouze vodu a pokrm se pak vaří na páře. Tímto způsobem připravíte cokoliv – od ryb, přes maso a brambory až po zeleninu.
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Osobní váhy měří hmotnost, tuk i vodu v těle
Nejfrekventovanějším přístrojem v řadě domácností bývá zejména první měsíc v roce osobní váha. Je to totiž období, kdy se lidé ještě snaží dodržovat nejrůznější novoroční předsevzetí. Ta zní většinou jednoznačně: „Zhubnu“!. Abychom však mohli sledovat, jak hezky jdou nadbytečná kila dolů, potřebujeme k tomu kvalitní a přesnou osobní váhu.
Rychlé a přesné měření teploty pomocí infračerveného teploměru
Teploměr je běžnou součástí každé domácí lékárničky. Klasikou jsou skleněné teploměry s lihovou náplní, stále častěji se setkáváme s teploměry digitálními nebo také infračervenými. Jak takové teploměry fungují a jaké jsou jejich výhody?