Ideální rozmístění kuchyně
17.09.2009
Kuchyň patří zřejmě k nejfrekventovanějším místnostem v bytě. Soustřeďuje se v ní nejen příprava jídla a společné stolování, mnohdy je ústředním centrem společného dění rodiny. Nároky na vybavení kuchyní jsou pak ovlivněny různými hledisky. Nemalou roli tu hraje pohodlné umístění spotřebičů a praktické využití úložných prostor.
Charakter vybavení kuchyně určuje především počet členů domácnosti, ale i jejich věk, zdravotní stav, způsob zaměstnání, místo a také druh bydlení. Tato hlediska totiž převážně určují množství a způsob přípravy domácí stravy.
Recept na rozmístění nábytku a spotřebičů
Práci v kuchyni určitě usnadní dobře uspořádaný provoz, v němž je vyřešen vztah kuchyňského prostoru k ostatním částem bytu a logický sled základních prací, které potřebujeme v kuchyni vykonat. Kuchyň plánujte od spodní plochy, od tohoto rozvržení se odvíjí další rozmístění poliček, vrchních skříněk a dalších spotřebičů.
S ohledem na plynulý průběh jednotlivých pracovních kroků je nejvhodnější seřazení kuchyňských sestav do písmene L, případně do U nebo vytvoření tzv. ostrůvku. Kuchyně ve tvaru L se hodí nejvíce do takových místností, kde je na jedné straně okno a na druhé jsou dveře. Je-li kuchyň úzká jako nudle, opatřete si jednoduchou linkou (I). U takové linky potřebujete 90 cm prostoru mezi linkou a zdí.
Provozně nejvhodnější a nejosvědčenější je návaznost hlavních pracovišť – přípravná plocha, po její pravé straně varná plocha s příslušnou odkládací plochou, po levé straně mycí centrum (dřez, myčka) s dostatečnou odkladní (odkapní) plochou. Ukládání předmětů kuchyňského inventáře, příručních zásob potravin a nejrůznějších strojků a malých elektrospotřebičů by mělo být po ruce - poblíž příslušných pracovních ploch.
Nejlépe dosažitelný je v kuchyňské sestavě prostor ve výšce 80 až 190 cm. Proto do něho ukládáme příruční zásoby potravin, nejčastěji používané nádobí a pracovní pomůcky. Poměrně dobře dostupné je i pásmo 40 cm nad podlahou, kam můžeme uložit například pekáče a jiné druhy nádobí, které rovněž často používáme. Ve výšce nad 190 cm se najdou skladovací prostory pro vybavení kuchyně, které používáme pouze příležitostně.
Jestliže už máte ve výhledu nějakou kuchyňskou sestavu, nejprve se přesvědčte, že odpovídá rozměrům a tvaru vaší kuchyně. Stejně tak je potřeba ověřit, zda správně sedí přívody a odpady vody, rozvody plynu a elektřiny.
Doplňky a příslušenství
Nezbytným vybavením kuchyně je dřez. Výrobci nabízejí dřezy vestavné a nástavné, samostatné, s odkapní plochou i kombinované. Také materiálové provedení je různé - od nerezu přes smalt až po směsové materiály. Dřezové baterie se dodávají kohoutkové i pákové, ze zdi i stojánkové nebo chromované. Do kuchyně jsou doporučovány praktické baterie stojánkové se sprškou. K dřezům jsou vhodné zabudované dávkovače saponátu a dnes už téměř běžný standard – drtiče kuchyňských odpadů.
Užitnou hodnotu každé kuchyně určitě zvýší rozmanité funkční a estetické doplňky. Patří k nim zejména program otevřené kuchyně jako jsou madla a tyče včetně závěsných polic, háčků, košíků a jiných praktických pomůcek jako jsou vestavné odpadkové koše i systémy pro třídění odpadků, drátěný program pro třídění a ukládání kuchyňského inventáře a potřeb včetně kontejnerových posuvů do skříní.
Praktické materiály
Převážná část kuchyňského nábytku se vyrábí tak, že základní část skříněk je z laminované dřevotřísky a čela a dvířka jsou z nejrůznějších materiálů. Všechny povrchy kuchyní by měly být omyvatelné běžnými nebo speciálními čistícími prostředky. Výrobci už nabízejí možnost dodávky kuchyně s nastavitelnými výškami pracovní plochy, tedy nejen standardních 85 – 86 cm. To umožňuje osazení skříněk na masivní stavitelné nohy, k nimž se přichytává spodní krycí lišta (soklová) opatřena těsnícím profilem z umělé hmoty.
Dvířka bývají osazena celokovovými závěsy s velkým úhlem otevření (110°) a vybavena tlumičem nárazů. Boky zásuvek jsou obvykle kovové stejně jako nosné drážky, které jsou opatřeny pojistkou proti vypadnutí. Jejich sklon je řešen tak, aby zásuvky byly samouzavírací. Konstrukce zadní stěny skříněk umožňuje proudění vzduchu a tím zabraňuje provlhnutí. To vše zvyšuje jejich životnost.
Pracovní desky se nejčastěji vyrábějí z postformingových desek v nejrůznějších dezénech. Pro náročnější spotřebitele jsou k dispozici umělé i přírodní kameny nebo speciální materiály (například corian) s vysokými užitnými vlastnostmi. Přední hrany desek se zpravidla zaoblují. K pracovním deskám se instalují těsnící lišty.
Nejoblíbenější a nejvhodnější úpravou zdí u pracovních ploch je keramický obklad. Nově se používá také obklad z materiálů pracovních desek (postforming, corian apod.). Je možné instalovat také omyvatelné tapety nebo umělé obkladové materiály či nátěry. Hlavním hlediskem však vždy zůstává snadná údržba.
Technické vybavení
Kuchyně lze vybavit vestavnými nebo samostatně stojícími spotřebiči. Jedná se o varné panely elektrické, sklokeramické, plynové a kombinované. Patří sem také trouby včetně mikrovlnných, sporáky, chladničky, mrazničky, myčky nádobí, odsavače par, pračky i sušičky prádla. Výběr je rozmanitý. O vhodném spotřebiči je nejlépe poradit se s odborníkem. Před návštěvou si však ověřte, jaké kapacitní možnosti mají instalace ve vašem bytě a co nejpřesněji určete, co od nového spotřebiče očekáváte. Potom lze vybrat výrobek s optimální skladbou funkcí vyhovujícím vašim potřebám.
Pro instalaci technického vybavení kuchyně je nutno připravit místnost stavebně. Každý prodejce kuchyní by vám měl jako součást smlouvy poskytnout technický podklad pro přípravu a tedy následně i úspěšnou montáž a bezproblémový provoz kuchyně.
S plánováním kuchyně se obraťte na kvalitní kuchyňské studio nebo architekta. Porada s odborníkem se mnohdy finančně vyplatí, protože ušetříte za zbytečné investice. Není pravidlo, že správná kuchyně musí mít všechno moderní. Na prvním místě je její funkčnost, která se odvíjí od životního stylu domácnosti.
Autor: Alexandra Rohanová
Foto: archiv firem Kuchyně Sykora, Schüller kuchyně, Ally Studio
Články s podobnou tématikou
Materiály kuchyňských pracovních desek
Luxusní kuchyně
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Vaření bez par
Odsávaní par
Poradna: Rekonstrukce kuchyně a koupelny
Malá kuchyň - více přemýšlení
Vaříme, ale kde a na čem?
Dřezy z umělého kamene jsou téměř nezničitelné
Volba kuchyňské linky
Drtiče odpadků
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Článek byl zobrazen 51316 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyně
NanoTech lamináty a jejich využití v interiéru, zejména v kuchyních
NanoTech laminát je svým způsobem revolučním materiálem, který je pro své unikátní vlastnosti využitelný nejen v soukromých interiérech, ale také v komerční sféře, ve zdravotnictví nebo v dopravě. Italský výrobce Arpa Industriale přichází s materiálem FENIX NTM. V čem je tak výjimečný a jaké jsou jeho výhody?
Kuchyňský design volá po barvě
Vaření a příprava jídel by se měla odehrávat pod barvami spíše optimistickými, aby to „vaření nebylo příliš vážné“. Z tohoto důvodu je dobré volit barvy světlejší. Celá místnost se opticky více rozsvítí. Žlutá, červená a oranžová - to jsou možná ty správné barvy pro pojetí kuchyně vcelku.
Čistění kuchyně usnadní moderní materiály a povrchy
Čištění kuchyně, kuchyňské linky a spotřebičů je noční můrou každého, kdo pravidelně vaří a peče. Mastnota, na ní ulpívající prach, připálené zbytky jídla, občas něco ukápne, kam nechceme a tak podobně. Na snazší čištění kuchyně existuje řada čistících přípravků i speciálních pomocníků jako je třeba parní čistič. Na čistění a údržbu bychom však měli myslet už při plánování kuchyně - vhodně zvolenými povrchy, materiály a spotřebiči.
Kuchyňská pracovní deska může mít mnoho podob
Za nejdůležitější prvek celé kuchyňské linky je považována kvalitní kuchyňská deska. Je bezesporu nejpoužívanější plochou v kuchyni, proto by měla vynikat skvělými užitnými vlastnostmi. Měla by být především funkční, mít přiměřený tvar, barvu a hlavně být vyrobená z vhodného materiálu s patřičnou povrchovou úpravou.
Drátěný program UVAX - přehledná kuchyň v elegantním designu
Aby byla příprava jídla příjemná, je třeba mít kvalitně vybavenou a přehlednou kuchyň. Každá hospodyňka ale ví, jak je někdy těžké udržet v ní pořádek. Díky drátěnému programu české firmy UVAX, s. r. o. však získá každá vařečka, naběračka, kořenka a další potřeby své místo. Kuchyň bude krásně přehledná a vy budete vždy vědět, kam pro co sáhnout.
ORGA-LINE pro členění kuchyňských zásuvek
Krásná kuchyně je zárukou toho, že v ní budeme rádi trávit svůj čas, tedy především vařit a stolovat. Jestliže chceme, aby nám šlo vaření od ruky, měli bychom věnovat náležitou pozornost vnitřnímu vybavení zásuvek. Ne všichni výrobci kuchyní na to však pamatují.
Do moderní kuchyně patří kompaktní desky
Jedním z oblíbených materiálů do kuchyní jsou kompaktní desky vyrobené z HPL, které se používají nejen na pracovní desky, ale také jako obklad za kuchyňskou linku, při výrobě stolů, barů, koupelnových desek a dalšího nábytku. Mezi hlavní přednosti kompaktních desek patří jejich odolnost, snadná údržba, široká škála dekorů i příznivá cena.
Novinka od firmy BLUM - integrované kování na výklopy AVENTOS HKi
Co kdyby krása výklopu přicházela zvenčí a síla zevnitř? Náš nejužší systém výklopů je plně integrován do boční stěny skříňky, a proto dokonale splývá s nábytkem. Získáte tak vysoce estetickou kvalitu s naprostou volností designu - se snadnou montáží a v obvyklé kvalitě Blum.