IP Polná LB Zateplete strop

Reklama

Jak správně naložit maso na uzení?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

05.02.2024

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

V následujících několika článcích našeho „udícího seriálu“ se blíže podíváme na to, jak správně naložit maso, při jaké teplotě udit nebo jakou udírnu si pořídit, pokud ještě žádnou nemáte. 

Na uzení v domácích udírnách se nejčastěji používá maso vepřové, drůbeží a pak samozřejmě ryby. Nákup masa přizpůsobujeme chuti konzumentů, způsob nakládání potom konkrétnímu druhu masa, které budeme udit.

Vepřové maso

Z vepřového masa můžeme udit téměř cokoliv. Nejoblíbenější je krkovice, koleno, bůček, žebra, kotleta nebo kýta vyuzená v celku, tedy šunka. Udit můžeme také křížovou kost s ocáskem, jazyk nebo slaninu.

Než dáme maso do udírny, musíme jej nasolit (naložit do soli), čímž dojde k jeho konzervaci, zkřehnutí a dochucení. Z masa potřebujeme dostat jeho přirozenou šťávu a nahradit ji solí nebo lákem. Maso by mělo být čerstvé, ale odležené. Neměli bychom tedy používat maso mražené, ani jej nesolíme hned v den porážky. Délka nasolení, tedy doba jak dlouho bude maso před uzením naloženo, závisí především na okolní teplotě a velikosti naporcovaných kusů masa. Vyšší teplota nasolení urychluje, ovšem hrozí, že se maso zkazí. Ideální teplota je 3 – 6 °C. Délka nasolení roste také s velikostí kusů masa. Nejdéle trvá nakládání větších kusů s kostí. V těchto případech je lépe nastříknutí soli injekční stříkačkou přímo ke kosti, kde je větší náchylnost masa ke kažení.

příprava masa na nakládání před uzením

Příprava směsi na nakládání (solící směsi)

Dříve byla nejpoužívanější obyčejná kuchyňská sůl. Běžný poměr na 10 kg masa je 200 až 250g soli a případně 100 až 400 g česneku dle chuti. Doba naložení je 4 až 6 týdnů. Nevýhodou nakládání pouze v soli je velké riziko zkažení. Nezbytná je naprostá hygienická čistota nádob i prostředí, ve kterém se maso nakládá (lednice, chladicí box).

Solící směs s dusičnany maso zabarví do růžova a snižuje také riziko kažení. Směs připravíme z kuchyňské soli, dusičnanu draselného (sanytru) a cukru, který zjemní chuť masa. Poměr surovin je přibližně 1 kg soli, 20 až 30g sanytru a 30 g cukru moučka. Na 10 kg masa použijeme 250 g solicí směsi a 100 až 400g česneku dle chuti. Doba naložení je 4 až 6 týdnů.

Existují také již hotové namíchané směsi, které připravujeme dle návodu na obalu. Jedná se o tzv. rychlosoli a nejznámější je Praganda. Doba naložení je 2 až 4 týdny.

Řeznická sůl, Praganda - používat či nepoužívat?

Dusitanová solící směs, řeznická sůl, někdy také rychlosůl nebo nakládací sůl, známá je také pod obchodním názvem Praganda. Jedná se o směs soli, cukru, detrózy, škrobu a dusitanu sodného. A právě dusitan sodný je látkou, která spoustu lidí odrazuje od použití řeznické soli a je předmětem věčných diskusí a hádek mezi domácími uzenáři. Skupina příznivců argumentuje tím, že se řeznická sůl používá do všech komerčně prodávanách uzenin, klobás, či masovách konzerv. Sůl s malou příměsů dusitanů (kolem 0,5%) dodá masu či salámům příjemnou růžovou až načervenalou barvu a také chrání výrobky před některými mikroorganismy. Pomáhá také s konzervací potravin. Odpůrci naopak obhajují použití klasické soli tím, že si nebudou do doma vyrobených potravin vědomě přidávat látku, která ve vyšším množství prokazatelně škodí lidskému zdraví. Jak to tedy je, používat, či nepoužívat řeznickou sůl s dusitany? To necháme na každém z vás. My řeznickou sůl na domácí uzení používáme a snažíme se řídit heslem "všeho s mírou".

Postupy nakládání masa na uzení

K nakládání masa používáme 3 základní postupy – solení na sucho, mokré solení a jejich kombinaci, která je u přípravy v domácích podmínkách nejběžnější.

solící směs na uzení masa

nakládání šrůtku masa do solící směsi

Solení na sucho se využívá nejčastěji při přípravě masa do klobás, salámů a dalších uzenin. Maso nakrájené na menší kousky důkladně smícháme se solící směsí a necháme v chladu odležet 1 až 3 dny. Poté maso dále zpracujeme - meleme, plníme do střev apod.

U mokrého solení si musíme připravit lák. Lák vznikne smícháním vody a připravené nebo koupené solící směsi. Do vařící vody přidáme solící směs, povaříme asi 10 minut a vychladíme. Do láku lze přidat různé koření dle chuti (česnek, pepř, jalovec, nové koření, petržel, rozmarýn, bobkový list apod.). Nejčastěji se používá 7 - 12% lák, tzn., že na litr vody použijeme 70 g směsi (resp. až 120 g). Koncentraci láku volíme dle velikosti a druhu masa a dle předpokládané doby naložení. Na 10 kg masa běžně potřebujeme 5 litrů láku.

Postup nakládání je poté následující. Máme připravený a vychlazený lák, maso omyjeme, nakrájíme na kusy vhodné k uzení (šrůčky), neosolené jej vložíme do vhodné nádoby a zalijeme vychladlým lákem. Maso zatížíme tak, aby bylo celé potopené v láku, a dáme do chladna (teploty 3 až 6 stupňů). Jendou až dvakrát týdně maso překládáme (vrchní dáme dospod, spodní nahoru) a dle potřeby měníme lák (lák měníme okamžitě při změně jeho vůně).

Při smíšeném způsobu solení, tedy při kombinaci suchého a mokrého solení, nejprve do omytého masa vetřeme solící směs (na 10 kg cca 250 g), můžeme přidat na kousky nakrájený česnek, a kusy masa naskládáme do nádoby co nejtěsněji vedle sebe. Na maso položíme desku a maso zatížíme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu, který je opět rizikovým faktorem pro kažení masa. Uložíme do chladna na 1-2 dny. Poté maso přeložíme do vychladlého láku, zatížíme a uložíme zpět do chladna. Maso 1-2 krát týdně překládáme a dle potřeby měníme lák. Doba nakládání je 4 až 6 týdnů.

Při mokrém a smíšeném solení může dojít k tzv. zvrhnutí láku, což znamená, že lák začne zapáchat, kazit se. Pravidelným kontrolováním láku toto brzy odhalíme, špatný lák vylijeme, na půlhodiny ponoříme do roztoku vody a octa (1 díl octa a 2 a půl dílu vody) a připravíme si lák nový. Maso opět zatížíme a uložíme do chladu.

Nakládání ryb a drůbeže na uzení

Z ryb jsou nejvhodnější k uzení tučnější ryby, jako je tolstolobik, sumec, úhoř, kapr, pstruh, losos, makrela apod.

U drůbeže jsou to opět tučnější kousky kuřete (stehna nebo kuře vcelku), udit můžeme také krůtí stehna.

U ryb se používá nejčastěji mokré solení 8 % lákem na dobu 8 až 10 hodin, u drůbeže mokré solení 8 % lákem na dobu 3 až 7 dní dle velikosti masa.

Nakládání masa na uzení do vakua 

Z rozmachem domácích vakuovaček získává v poslední době nakládání masa na uzené do vakua. Jedná se v podstatě o variantu solení na sucho, kdy nasolené maso zavakuujeme do pytlíků a necháme odležet v lednici. Detailně se tímto způsobem nakládání masa zabýváme v samostatném článku - Nakládání masa na uzení do vakua.

 

Článek byl zobrazen 51651 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
  • Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol

    Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
  • SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy

    Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
  • Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů

    Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.

Další články na téma Recepty

Zásady uzení a často kladené dotazy

Zásady uzení a často kladené dotazy

V dnešním článku o uzení si zopakujeme základy uzení a nejčastější otázky, které se kolem uzení objevují. Jakým dřevem topit, jak připravit udírnu, jak připravit maso na uzení nebo jak dlouho udit.

 
Pekingská kachna - recept a historie tradiční čínské delikatesy

Pekingská kachna - recept a historie tradiční čínské delikatesy

Pekingská kachna je snad nejznámější jídlo čínské kuchyně připravované po celém světě. Přestože se obecně za pojem "čína" schová kde co, pekingská kachna je opravdová lahůdka s originálním receptem, přípravou i servírováním. Kdo si chce vychutnat tradiční pekingskou kachnu a zažít jedinečný kulinářský zážitek, musí vyrazit do Pekingu.

 
Digitálně ovládaný gril Intelligrill 48018  pro inteligentní grilování

Digitálně ovládaný gril Intelligrill 48018 pro inteligentní grilování

Pokud vás mrzí, že se při grilování nemůžete věnovat přátelům či návštěvě, pořiďte si digitálně ovládaný kontaktní gril Intelligrill 48018 vybavený teplotní sondou. Využívá moderní technologie a tak umožňuje nadstandardně inteligentní grilování. Sonda se o vše postará, vy se tak můžete bavit s přáteli a společně si pak pochutnat na výtečném jídle.

 
Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty

Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty

Druhou polovinu prázdnin a také začátek školního roku nám zpříjemňují ostružiny - chutné ovoce, které se vyskytuje nejen na zahradách, ale také na loukách u lesa. Pokud je nechcete trhat z keříku přímo do pusy, nebo si je dát jen tak s cukrem, můžete je využít na přípravu řady dobrot. Máme pro vás pár tipů na ostružinové dobroty.

 
Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice

Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice

Grily a grilování se v posledních letech staly nedílnou součástí pohodových letních večerů, zahradních rodinných oslav i víkendů na chatě nebo v kempu. Dopomohl tomu nejen vliv zahraničních trendů, ale hlavně popularizace grilování v oblíbených kuchařských televizních show. Poradíme vám, jak a kde si vybrat ten správný gril, kde načerpat inspiraci a naučit se ty správné postupy a finty pro grilování.

 
Francouzská cibulačka - recept i pro kuchařské začátečníky

Francouzská cibulačka - recept i pro kuchařské začátečníky

Francouzskou cibulačku se sýrem si oblíbí i ten, kdo jinak cibuli moc nemusí. V této typické francouzské podzimní polévce se štiplavá a pronikavě vonící cibule promění v lahůdku servírovanou ve vybraných restauracích. Tato polévka si získala příznivce po celém světa, je chutná, sytá, levná a jednoduchá na přípravu.

 
Netradiční vánoční večeře s kaprem i bez něj

Netradiční vánoční večeře s kaprem i bez něj

Na štědrovečerní hostinu v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem se řada z nás celý rok velmi těší. Pokud však patříte k těm, kteří mají této klasiky až nad hlavu, nebojte se vyzkoušet i jinou alternativu, vždyť kapr se dá připravit na mnoho způsobů. Pak jsou i tací, kterým kapr nechutná vůbec – ti si mohou vychutnat lososa, tuňáka nebo i vepřový řízek.

 
Oblíbené letní ovocné koláče

Oblíbené letní ovocné koláče

Zahrady jsou teď plné nejrůznějšího ovoce, u něhož snad nenajdeme lepšího využití, než jej zapracovat do některého z oblíbených letních koláčů. Ať už jsou to třešně, jahody, rybíz či ostružiny – z toho všeho můžeme vytvořit sladké potěšení pro naše chuťové buňky. Občas je třeba nehledět na kalorie a dát si pořádně do nosu!

 

Zpět na předchozí stránku

Arttec Partner 2

Reklama

Náš tip

Křovinořez STIHL FS 120

Oblíbený křovinořez STIHL FS 120 nyní se slevou 1 700 Kč.

 

MAMUT GLUE CLEAR UV

Transparentní lepidlo na bázi MS polymerů je pro exteriér jako stvořené. 100 % UV odolnost a mrazuvzdornost vám umožní použití jak v interiérech, tak především v exteriérech. Pružnost, pevnost a chameleon efekt jsou jeho hlavní výhody. Je ideálním pomocníkem pro lepení skleněných prvků.

 

UMĚLÝ "ŽIVÝ" PLOT a ZÁSTĚNY

Umělé zelené stěny jsou skvělým řešení pro ty, kteří potřebují rychle a efektivně vytvořit optický nebo hlukový předěl od sousedů, rušné ulice nebo vytvořit zajímavý zahradní prvek.

 

ŠIKMÉ A OBLOUKOVÉ PLISÉ ROLETY

Plisé lze zhotovit i v atypických tvarech. Ve většině případů jej lze na rozdíl od atypických hliníkových žaluzií kompletně stahovat a vytahovat.

 

DLAŽDICE, KTERÁ HÝČKÁ VAŠI TERASU

Užijte si pohodové dny na vaší terase s rodinou a přáteli. K dokonalé atmosféře přispěje Semmelrock dlaždice CARATsantino s jemnou povrchovou úpravou, která je velmi příjemná při chůzi naboso.

 

PORFIX, váš partner při stavbě

PORFIX nabízí komplexní stavební materiál z pórobetonu a vápenopísku, který je šetrný k životnímu prostředí a zároveň patří mezi cenově dostupné stavební materiály dnešní doby.

 

Reklama

Reklama

Firmy z oboru

Plechová střešní krytina Blachotrapez

Přední výrobce plechových střešních a fasádních krytin.

Nejčtenější z této rubriky

Jak uskladnit kolo - pověsit na zeď nebo na strop?

Jak uskladnit kolo - pověsit na zeď nebo na strop?

Kdo nemá doma garáž, technickou místnost či dostatečně bezpečný sklep, jistě hledá místo, kde by mohl parkovat jízdní kolo, když jej zrovna nevyužívá. Nabízí se tedy otázka, jak co nejlépe uskladnit bicykl, aby doma nepřekážel? Existuje spousta možností – díky nejrůznějším stojanům a držákům ušetříte místo a kolo nepřijde k úhoně.

 

Smaltované nádobí slaví návrat do kuchyně i na chalupu

Smaltované nádobí slaví návrat do kuchyně i na chalupu

Co se týče kuchyňského nádobí, setkáte se dnes na trhu s nepřeberným množstvím nejrůznějších materiálů. Jen jeden materiál však přečkal staletí a o své místo v českých kuchyních bojuje dodnes - smalt. Smaltované nádobí má své příznivce i odpůrce, pravdou však zůstává, že má své nesporné výhody, styl a půvab, a tak se k němu čím dál více hospodyněk vrací.

 

Kousek moře v obýváku

Kousek moře v obýváku

Také na vás vaše ratolesti při každé příležitosti útočí s tím, že chtějí mít doma zvířátko? Přestaňte jim dále odolávat a pořiďte si akvárium. Péče o něj je méně náročná než o psa či jiné domácí zvíře, přinese však nemálo potěšení a časem zjistíte i vy, že uvolnění a relaxaci při pozorování rybiček, volně proplouvajících mezi korály, vám ani nejlepší televizní program nenahradí.

 

Drátěný program

Drátěný program

V dobách dávno minulých se drát v domácnosti objevoval jako nástroj k opravě různých kuchyňských doplňků. Mistři dráteníci, kteří chodívali dům od domu, dokázali spravit ledacos a hospodyně si je nemohly vynachválit. Časem se mnoho dráteníků usadilo a založilo vlastní dílny, kde vedle oprav vyráběli také drátěné zboží pro denní potřebu. Tam někde se nejspíš zrodil první drátěný program.

 

Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?

Do každé kuchyně patří kuchyňské nože. Jak vybírat?

V kuchyni člověk stráví poměrně velkou část svého života. Co si budeme vykládat, jídlo je jeho příjemnou součástí. Aby se ale příprava krmě nestala utrpením a tak trochu adrenalinovým zážitkem, je dobré si najít trochu času a věnovat jej výběru vhodného kuchyňského nože.

 

Jak vybírat zahradní sušáky na prádlo?

Jak vybírat zahradní sušáky na prádlo?

Každý se jednou musí postavit problému, co s vypraným prádlem. Je lepší je sušit venku nebo vevnitř? Pokud nedisponujete nadbytečným volným prostorem v interiéru, máte malou koupelnu nebo se vám prostě líbí romantická představa vypraného prádla vlajícího na čerstvém vzduchu, sáhnete po venkovním sušáku. Pojďme se podívat, co je v dnešní době na trhu.

 

Formy na pečení dortů, chleba i pečiva

Formy na pečení dortů, chleba i pečiva

Tvary forem na pečení sice podléhají do jisté míry módním trendům, mnohem více však hospodyňky oceňují nové materiály forem a jejich vlastnosti. V prodejnách domácích potřeb a na internetu se tak vedle kameniny a smaltovaného plechu setkáváme se silikonem, teflonem, titanem a jinými antiadhezními povrchy. Zda nám do oka padne tradiční srnční hřbet nebo spíše medvídek, je čistě otázkou osobního vkusu.

 

Vakuové pytle ušetří místo v šatní skříni

Vakuové pytle ušetří místo v šatní skříni

Možná to taky znáte. Otevřete skříň a z polic vám překypují kusy oblečení, občas na vás z vyšších pater něco spadne, a když hledáte něco konkrétního, ani náhodou to nemůžete najít. Pokud je to i váš případ, rozhodně byste si měli udělat ve skříni pořádek a věci zorganizovat. Máme pro vás tip pro lepší využití prostoru - vakuové pytle neboli vacu bags.

 

Další z této rubriky

Dokonalý úklid i v těžko přístupných místech s rotačním třásňovým mopem Vileda TURBO

Dokonalý úklid i v těžko přístupných místech s rotačním třásňovým mopem Vileda TURBO

Udržet čistou podlahu s minimem námahy a bez použití chemie není tak složité, jak by se možná zdálo. Rotační mop Vileda TURBO se díky svému unikátnímu tvaru dostane i do těžko přístupných rohů a koutů. Třásně z mikrovlákna přitom dokonale vyčistí podlahu a odstraní až 99% bakterií a virů.

 

Actifibre – kouzelný mikrohadřík s aktivní absorpcí

Actifibre – kouzelný mikrohadřík s aktivní absorpcí

Pro důkladný úklid potřebujeme kvalitní úklidové pomůcky – hadry, hadříky, houbičky a také čisticí prostředky. Existuje ale hadřík, který skvěle saje, dokonale čistí a vše zvládne i bez chemických čisticích prostředků. Jmenuje se Actifibre od Viledy.

 

Proč si pořídit tlakový hrnec

Proč si pořídit tlakový hrnec

Kdo si chce rychle připravit chutný a především zdravý pokrm, měl by si pořídit tlakový hrnec. Pokud jste na tradiční „papiňáky“ zanevřeli kvůli rámusu, zapařeným oknům, složité manipulaci nebo ze strachu o svou bezpečnost, měli byste se seznámit s moderními tlakovými hrnci současnosti. Ty se s těmi z let minulých absolutně nedají srovnávat – jsou bezpečné a jejich užívání jednoduché.

 

Šikovný pomocník – hřebíkovačka nebo sponkovací pistole

Šikovný pomocník – hřebíkovačka nebo sponkovací pistole

Velkým pomocníkem při stavbě domu nebo jen i rekonstrukci bytu je sponkovačka nebo hřebíkovačka. Tytam jsou časy, kdy se dřevěné trámy, lišty, obložení, rozhože, koberce, korek, PVC nebo fólie přitloukaly hřebíky kladívkem.

 

Jak vyrobit vlastnoručně, snadno a rychle pelíšek pro psa

Jak vyrobit vlastnoručně, snadno a rychle pelíšek pro psa

Chcete udělat radost svému čtyřnohému mazlíčkovi a neutratit přitom spoustu peněz? Vyrobte pro něj nový pelíšek ze starého svetru, nebo obnošené mikiny. Je to snadná a rychlá záležitost a materiál na výrobu seženete ve vlastní skříni. Pusťte se do toho s námi, pěkně krok po kroku.

 

Kupujeme aku-šroubovák

Kupujeme aku-šroubovák

Pokud jste někdy kupovali jakékoliv elektrické nářadí, určitě jste se s tím setkali. Jak je možné, že výrobek od známé firmy je několikrát dražší než neznačkový z hypermarketu, když oba vypadají skoro stejně? Je ten rozdíl v ceně ospravedlnitelný a odpovídá skutečným rozdílům mezi výrobky?

 

Konsolidace půjček

Konsolidace půjček

Vzali jste si více půjček a nezvládáte je splácet? Není třeba panikařit, tuto nepříjemnou situaci vám může pomoci vyřešit konsolidace půjček. Sloučením všech vašich půjček a dluhů do jedné pohledávky se vaše pravidelná měsíční splátka sníží, splácení bude přehlednější a ještě ušetříte spoustu peněz na poplatcích.

 

Titanové nádobí se vyplatí

Titanové nádobí se vyplatí

Pokud právě přemýšlíte nad výměnou starého nádobí za nové, pak rozhodně sáhněte po nádobí titanovém. Nejen že má výborné varné i pečící vlastnosti, ale také je v podstatě nezničitelné.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.