Zahradní květiny VII. – Gladioly neboli mečíky
06.06.2006
Jednou z nejčastěji pěstovaných hlíznatých květin jsou gladioly neboli mečíky. Vysoké štíhlé rostliny, které patří do skupiny kosatcovitých, vynikají zejména bohatými květy různých barev od bílé přes žlutou až po oranžovou a červenou.
Gladioly vysazujeme převážně v dubnu nebo v květnu. Doporučuje se sázet hlízy postupně po týdnu nebo 14 dnech, aby nevykvetly všechny naráz, ale postupně, a my si tak mohli ozdobit vázu každý týden nově vykvetlou rostlinou.
Jelikož se jedná o velmi oblíbené zahradní květiny určené k řezu do vázy i k aranžování, bylo jich už vyšlechtěno přes několik tisíc druhů. Mečíky se nejčastěji dělí na tři hlavní skupiny - velkokvěté, trpasličí a motýlokvěté. Některé druhy se dorůstají výšky až jeden a půl metru, jiné měří okolo půlmetru.
Jak už bylo řečeno, výsadba hlíz je ideální především na jaře na přelomu dubna a května, a to v rozestupech zhruba dvacet centimetrů. Větší hlízy, které by měly vyrašit za dva až tři týdny po výsadbě, zasadíme asi deset centimetrů pod zem. V této fázi je vhodné mečíky více zalévat, ovšem s rozvahou, neboť příliš vlhká půda jim nesvědčí. Zálivku omezíme poté, co vyrostou, a znova ji zvýšíme až během horkého léta.
V okamžiku, kdy se na rostlinách začne objevovat barva prvních květů, můžeme rostlinu řezat. Při pravidelné výměně vody ve váze by nám postupně měla vykvést všechna poupata. Vždy je vhodné rostlině na záhonu nechat co nejvíce listů, aby si vytvořila nové hlízy na další rok.
Na přelomu září a října gladioly sklidíme, neboť hlízy nejsou mrazuvzdorné. Mělo by k tomu dojít v okamžiku, kdy začnou žloutnout listy, a tedy předtím, než se do hlíz stáhnou škůdci a zárodky chorob. Hlízy s uštípnutou lodyhou uchováme nejprve dva týdny v pokojové teplotě a poté je skladujeme přes celou zimu až do další jarní výsadby v chladnějším prostředí o teplotě zhruba 10 stupňů Celsia.
Autor: efa
Články s podobnou tématikou
Budujeme skalku
Zahradní květiny VI. – Netřesk
Zahradní květiny V. – Pelargonie neboli muškát
Zahradní květiny IV. – Bledule jarní
Článek byl zobrazen 17046 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby
Pěstování hub doma a na zahradě
Pěstování žampiónů, hlívy ústřičné, houby shiitake nebo límcovky v domácích podmínkách už dávno není ničím výjimečným. Čerstvé houby můžete mít po ruce kdykoliv. Stačí si jen koupit substrát naočkovaný houbovým podhoubím nebo sadbu, a začít pěstovat. Doma v bytě, v garáži, ve sklepě, na balkóně nebo na zahrádce.
Exotické rostliny na balkóně a na terase
Rádi si připomenete neopakovatelnou atmosféru přímořských letovisek a chtěli byste si ji přenést domů? Je to jednoduché – zařiďte si balkón či terasu příjemným zahradním nábytkem, nasázejte do velkých květináčů exotické rostliny a pusťte si tu správnou hudbu. Pak už jen schází šumění moře…
Jarní výsev zeleniny
Zima sice ještě zdaleka není za námi, ale začátek března je i přesto ideální dobou na předpěstování první jarní zeleniny. Pokud si tedy chcete co nejdříve dopřávat čerstvé vitamíny z vlastní zahrádky, neměli byste otálet a do jarního výsevu se co nejdříve pustit.
Nejpopulárnější skalničky našich zahrad
Skalničky nebo také alpínky jsou rostliny původem z horských oblastí. Z vyšších poloh se postupně dostaly i k nám do nížin. Pojďme se společně podívat, které z nich nejčastěji potkáváme na domácích skalkách.
Rychlíme puky čekanky
Čekanka salátová, Cichorium intybus, byla již ve starověku a středověku léčivou rostlinou, a zůstala jí dodnes. V naší kuchyni je známá spíše jako náhražka kávy, cikorka, ale čekankové puky se využívají stále jen sporadicky, přesto, že rychlení čekanky je poměrně snadné.
Potřebujete novou konev nebo konvičku na zalévání? Nechte se inspirovat...
Konve a konvičky jsou nezbytnou pomůckou každého zahradníka i pěstitele pokojových rostlin. I na tomto běžném vybavení je však možné sledovat určité designové proměny. Mnohé konvičky jsou tak dnes k nerozeznání od interiérových dekorací. Při jejich nákupu je však třeba se zaměřit nejen na vzhled, ale především na funkčnost.
Pěstujeme vinnou révu
Kde se víno pije, tam se dobře žije a kde se víno pěstuje, tam to musí platit dvojnásobně. Lidé, kteří se kolem vinné révy totiž pohybují, starají se o ni, a přitom všem bojují s přírodou o každou kuličku, v sobě mají jistou vyrovnanost a pořádnou dávku pokory.
Sladký fenykl - pozdrav z Itálie
Kdo rád ochutná neobvyklou zeleninu, má k tomu v létě ideální příležitost na dovolené v zahraničí nebo si ji dokonce může vlastnoručně vypěstovat na své zahradě. Sladký fenykl je totiž pro gurmány italské kuchyně stejně nepostradatelný, jako je u nás do pokrmů potřeba prachobyčejná cibule.