Vodní grily – zahradní grilování s vodní lázní
24.07.2014
Slyšeli jste někdy pojem vodní gril? Pokud patříte mezi milovníky grilování a chcete jíst navíc i zdravě, měli byste zpozornět. Vodní grily, nebo též grily s vodní lázní, jsou hitem v oblasti zahradního grilování. Pokrm je připravován ve směsi horkého vzduchu, dýmu a vodní páry. Kdo jednou zkusí maso z vodního grilu, už nebude chtít žádné jiné.
Vodní grily patří mezi novější typy grilů a u nás nejsou tolik rozšířené. Mnoho lidí k nim totiž nemá důvěru, protože mají pocit, že se v nich maso spíše dusí, než griluje. To však zdaleka není pravda. Pokud si pořídíte kvalitní vodní gril, můžete si být jisti, že si připravíte chutné, křehké a voňavé grilované pokrmy.
Jak vodní grily fungují?
Při běžném grilování odkapává tuk a šťávy z masa do ohně a ve formě kouře se na grilované potraviny vrací. Látky, které při tomto spalování vznikají, jsou zdraví škodlivé. Ve vodním grilu je však pokrm tepelně upravován pomocí vodní páry, tepla a dýmu. Mezi ohništěm a grilovacím roštem je umístěna vodní lázeň. Plamen vodu zahřívá a ta ve formě vodní páry stoupá vzhůru. Pod grilovaným pokrmem tak nedochází ke spalování koření ani oleje. Tím je zabráněno vzniku zdraví škodlivých látek, které by se jinak dostávaly zpět do pokrmu. Tuk a šťáva odkapávají do nádoby s vařící vodou a tím nedochází k přepalování. Vodní grily si tak oblíbili zejména milovníci zdravého životního stylu.
Na čem grilujeme?
Pro grilování ve vodním grilu se nejlépe hodí suché dřevo z ovocných (ideálně švestka), případně i jiných listnatých stromů (buk, bříza, olše apod.). Jehličnaté dřevo není vhodné proto, že obsahuje pryskyřici, která mění chuť potravin a navíc způsobuje nežádoucí kouř. U vodního grilu tak odpadá poměrně zdlouhavé a pracné roztápění dřevěného uhlí, které je dražší a spotřebuje se ho ještě podstatně více. Nízká spotřeba dřeva je pro každého uživatele vodního grilu jistě příjemným překvapením.
Grilování bez otáčení
Pokrm je ve vodním grilu připraven poměrně rychle a nemusíme si dělat starosti s jeho otáčením během grilování, což je jistě velká výhoda. Není třeba se tak obávat, že by se nám pokrm připálil. Horký vzduch, který je prosycen vodními parami a ovoněn kouřem z hořícího dřeva, působí na pokrm ze všech stran rovnoměrně. Maso se tak na povrchu zatáhne, čímž si uchová svou šťavnatost a je velmi chutné a křupavé. Ideální teplota pro grilování je 150–200 °C, teplota každého plamene je však mnohem vyšší, až 500 stupňů Celsia. Vodní lázeň však teplotu plamene sníží na správnou hodnotu – slouží jako jakýsi chladič.
Maso se položí na rošt a přikryje se poklicí. Tím vznikne prakticky horkovzdušná trouba. Ryby, steaky či klobásy připravíme za 10 až 40 minut. Pokud chceme kuřecí plátky v dietní formě, stačí počkat 7 až 8 minut, po 10 až 15 minutách pak získají křupavou kůrčičku. Nic se nestane ani v případě, že na maso zapomenete a necháte jej na grilu třeba půl hodiny. Díky vodní páře se nevysuší a zůstává šťavnaté. Ve vodním grilu lze však ugrilovat také celá kuřata či vepřové koleno (v závislosti na velikosti grilu i několik), což zabere asi hodinu a půl. Ve vodním grilu nedochází k mísení vůní a tak je možné grilovat zeleninu i maso současně. Při delším grilování je třeba si dávat pozor, aby se nám voda z lázně nevypařila. V případě, že ano, je nutné ji v průběhu grilování doplnit.
Vsaďte na kvalitu
Vodní grily různých velikostí a značek dnes seženete v každém obchodě s tímto vybavením. Přestože se dají koupit v akci za pár stovek, nevyplatí se na nich šetřit. Pokud chcete, aby si maso a další připravované pokrmy zachovaly vlastnosti klasického grilování, vyplatí se si za vodní gril připlatit. Plášť grilu by měl být vyroben ze zdravotně nezávadného potravinářského nerezového plechu, grilovací mřížka (rošt) by měla být galvanicky upravená a nádoba na vodu nejlépe smaltovaná. Vše by mělo projít atestem pro styk s potravinami. Ohniště vodního grilu by mělo být odnímatelné. Nádoba na vodu i rošť by měly jít jednoduše vyjmout, aby bylo možné je po každém grilování vyčistit. Také topeniště by mělo být snadno vyjímatelné, aby se dal popel vysypat a nebylo nutné jej vybírat. Údržba vodního grilu není nijak složitá, použít můžeme běžně dostupné čisticí prostředky, které jsou určeny k čištění kovu. Vzhledem k tomu, že nedochází k přepalování pokrmů, tak se rošt dobře čistí.
- jpa -
Foto: vodnigril.cz, archiv firem
Článek byl zobrazen 13325 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Zahradní technika a vybavení pro zahradu
Grilujeme na kameni aneb hlavní výhody lávových grilů a kamenných desek
Grilovací sezóna se opět rozjíždí a letos u vás doma dost možná padne otázka: “Nekoupíme si nový gril?”. Na trhu existuje spousta možností a jednou z nich jsou i kamenné grily. Kámen jako přírodní materiál se k této letní kratochvíli určitě hodí, ale jak se vlastně na kameni griluje a jaké jsou hlavní výhody tohoto způsobu grilování?
Sekačka trávy, která vás nepotřebuje
Po vysavači, který vysaje celý váš byt během doby, kdy jste v práci, je zde další malý zázrak. Plně automatická sekačka, která vás k sekání trávy prostě nepotřebuje. Stačí jí jen vymezit prostor a každý den si užívat čerstvě posečený trávník.
Vybíráme slunečníky na zahradu, terasu i balkón
Teplé letní slunečné dny vybízí k trávení volného času venku. Pobyt na sluníčku však není z dlouhodobého hlediska pro člověka to pravé ořechové, a proto se musí náležitě chránit. Slunečník je praktický pomocník ve slunečný den nejen na zahradu, ale také na terasu či balkon.
Jak správně udit sýry v domácí udírně
Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.
Jak se zbavit klíšťat na zahradě? Pomůžou nárazníkové plochy
Dříve jsme si mohli klíště přinést jen z lesa nebo louky, ale dnes se před těmito nebezpečnými tvory nemůžeme cítit v bezpečí ani na vlastní zahradě. Abychom eliminovali výskyt klíšťat na zahradě, musíme udělat několik základních opatření – pravidelně stříhat trávník, vytvořit „nárazníkové plochy“ a nezapomenout na chemický postřik.
Podzim na zahrádce
Na záhonech dokvétají poslední letničky a trvalky, ještě se lze kochat úchvatnými barevnými scenériemi, ale na druhé straně na zahradě čeká sklizeň posledních zbytků úrody, shrabat spoustu listí, zrýt záhony a spoustu jiné práce, která nám na jaře ušetří čas.
Stříhání živých plotů
Aby byl živý plot chloubou vaší zahrady, je třeba mu věnovat dostatečný čas a péči. Základem je pravidelné zastřihávání a tvarování plotu tak, aby nepřerostl a tudíž nezabíral více místa než je nutné. Odměnou za vaši práci vám bude krásná zeleň, která bude poskytovat přirozenou ochranu před zvídavými pohledy kolemjdoucích a sousedů.
Jak obnovit suchem poškozený nebo zničený trávník?
Máme za sebou teplé a suché léto, které neprospělo hlavně trávníku. Tráva je na místech přímého celodenního slunečního svitu suchá a spálená. Teplé letní dny se ale pomalu chýlí ke konci a tak se dobré připravit se na obnovu trávníku. Co k tomu budeme potřebovat a jak postupovat?