Na co si dát pozor při zařizování kuchyně
12.07.2008
V našem uspěchaném světě slouží kuchyň k rychlé přípravě jídel, a tak musí být především praktická. Proto více než výběru vhodného dekoru bychom měli mnohem více pozornosti věnovat správnému rozmístění jednotlivých prvků. Podívejme se proto na pár zlatých pravidel, které bychom měli mít při jejím zařizování neustále na mysli.
Rozmístění jednotlivých center musí odpovídat logickému sledu činností
Mycí, přípravné a varné centrum by na sebe mělo navazovat tak, abychom nemuseli neustále přebíhat z jednoho konce kuchyňské linky na druhý. To ovšem neznamená, že vše musí být nutně v jedné linii. Naopak, obecně se má za to, že ideální rozmístění sporáku, lednice a dřezu je do trojúhelníku, kdy zachovaná vzdálenost mezi nimi zůstává co nejkratší. Díky tomu budeme mít vše potřebné hned po ruce.
Pozor na nástrahy mycího centra
Dřez by nikdy neměl být umístěn u stěny ani u boku skřínek. Zabráníme tak jejich zbytečnému zacákání a zároveň si zajistíme prostor k manipulaci. Nezapomeňme také ponechat dostatečnou plochu pro odkládání umytého nádobí. Vedle dřezu má již své tradiční místo i myčka nádobí. Důvodem je nejen společný vodovodní a odpadní vývod, ale často také nezbytnost rychlého opláchnutí talířů před tím, než je do myčky vložíme. V blízkosti by pak měly viset i skřínky, do kterých čisté nádobí můžeme ihned uložit. Pozor na umístění myčky do rohu, aby nám otevřená dvířka nepřekážela při ukládání nádobí do skřínek.
Varné centrum 21. století
Sporák nebo varná deska by nikdy neměly tvořit konec kuchyňské linky. Vedle bychom měli ponechat alespoň 40 až 50 cm odkladové plochy pro horké hrnce nebo suroviny, které se právě chystáme vařit.
Tytam jsou časy, kdy jsme se museli při kontrole kuřecí pečeně sklánět. V moderní kuchyni mají trouby své místo ve výšce nad 80 cm, což pomůže nejen našim bolavým zádům, ale také ochrání neposedné dětské ručičky před popáleninami. V rámci úspory energie by trouba ani sporák neměly sousedit s ledničkou, aby tak nedocházelo k jejímu zbytečnému zahřívání.
Výška kuchyně na míru
Prostorové rozmístění jednotlivých prvků však při zařizování kuchyně nehraje jedinou roli. Neméně důležitá je i její správná výška. Výrobci kuchyňských linek doporučují standardní výšku pracovní plochy 85 – 91 cm. Jste-li však vyšší postavy neváhejte si ji upravit tak, abyste se při práci nemuseli sklánět. Výška navíc nemusí být jednolitá. Kuchyňská studia dnes nabízí možnosti přizpůsobit výšku jednotlivých center přesně dle požadavků zákazníka.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Blum, Ikea, Trendir
Články s podobnou tématikou
Vstupujeme do světa prostírání
Materiály vhodné na kuchyňský nábytek
Luxusní kuchyně
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Použití kamene v kuchyni
Kupujeme kuchyňský dřez
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Článek byl zobrazen 14665 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místSchody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyně

Moderní jídelní židle a stoly – místo pro rodinu
Doby, kdy se jídelna tísnila v koutě kuchyně, jsou minulostí. Moderní jídelna je důležitým spojovacím článkem mezi obytným a kuchyňským prostorem, těžištěm celého bytu – scházíme se v ní k běžnému stolování, ke svátečním příležitostem, při probírání každodenních témat nebo při různých oddychových aktivitách, často je místem příjemného posezení s přáteli. Měla by spojovat kvality obytného i kuchyňského prostoru – být pohodlná a příjemná, zároveň praktická a funkční. Jejímu zařizování bychom proto měli věnovat patřičnou pozornost.

Chcete zavařovat ovoce a zeleninu? Kupte si zavařovací hrnec
Pokud také patříte k těm, kdo konec léta tráví zavařováním nejrůznějšího ovoce a zeleniny, tak se pravděpodobně neobejdete bez kvalitního zavařovacího hrnce. Věděli jste, že moderní zavařovací hrnce mají řadu zajímavých funkcí, jako například odšťavňování, nebo tavení vosku? Mnohé z nich jsou navíc použitelné též jako automaty na nalévání a vypouštění teplých nápojů.

Kuchyně podle feng-šuej
Strava je důležitým zdrojem životní energie. O tom, že musí být zdravá, nikdo nepochybuje, ale ne každý také věnuje pozornost prostředí, v němž je připravována a konzumována. Čínské učení feng-šuej tvrdí, že pokud jídlo chystáme v nevyhovujícím prostředí, jeho negativní energii následně konzumujeme. Na vhodné uspořádání kuchyně je tak třeba dávat dobrý pozor.

Drátěný program UVAX - přehledná kuchyň v elegantním designu
Aby byla příprava jídla příjemná, je třeba mít kvalitně vybavenou a přehlednou kuchyň. Každá hospodyňka ale ví, jak je někdy těžké udržet v ní pořádek. Díky drátěnému programu české firmy UVAX, s. r. o. však získá každá vařečka, naběračka, kořenka a další potřeby své místo. Kuchyň bude krásně přehledná a vy budete vždy vědět, kam pro co sáhnout.

Snídejte ve velkém stylu – je libo stojánky na vajíčka nebo oboustranné prostírání?
Také si nedokážete představit den bez pořádné snídaně? Rádi si dopřáváte doma stylovou snídani se vším, co k ní patří? Při jejím servírování tak jistě oceníte nejrůznější snídaňové nádobí a praktické pomůcky. I pro ty z vás, kteří si potrpí na snídani do postele, existuje řada vychytávek, díky nimž si budete moci nejdůležitější jídlo dne vychutnávat v peřinách.

Potřebuje vaše kuchyň změnu? Začněte od kuchyňské linky
V kuchyni se zpravidla odehrává život celé rodiny. Společně tady jíte, diskutujete a kujete nejrůznější plány. Členové rodiny si sem chodí pro dobroty, přátelé na slovíčko a hosté se tu dobře cítí. Pamatujte, že bude-li vaše kuchyň včetně kuchyňské linky vypadat dobře, každý do ní bude rád pospíchat.

Vstupujeme do světa prostírání
Prostírání se stalo téměř nezbytným doplňkem jídelního stolu. Chrání jej před znečištěním i poškozením, ale plní i neméně důležitou dekorační funkci. Právě to, jaký druh prostírání zvolíme, dodá našemu stolování tu správnou atmosféru.

Rustikální kuchyně v romantické roubence
Do dřevěné roubenky patří pochopitelně kuchyně v rustikálním stylu a jednu takovou vytvořilo kuchyňské studio PELC na míru majitelce srubu. Asi nikoho nepřekvapí, že za rustikálními dvířky se skrývá moderní vybavení a řada užitečných vychytávek.