Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
21.07.2012
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
V čem je vakuování lepší než tradiční konzervace?
Kdysi běžný způsob zavařování potravin v horké vodě je jednak zdlouhavý proces, a kromě toho potřebujete sklenice, pak najít chladné místo k uskladnění a co je nejdůležitější – pro některé druhy potravin jako jsou uzeniny nebo sýry - je tento způsob zcela nevhodný. O tom, že varem se ztratí většina vitamínů a minerálních látek netřeba pochybovat.
Vakuovací systémy poskytují daleko vyšší komfort: Fungují na jednoduchém principu uchovávání potravin bez přístupu vzduchu, který se pomocí ruční pumpy z obalu odsaje. Tím zůstanou v potravinách zachovány vitamíny, minerály a výživné látky, bakterie ani škodlivé organismy se nemohou rozmnožovat a tím se nemohou potraviny zkazit. Nedochází ani k vysychání, ani k vzájemnému přenosu pachů, zkrátka potraviny si zachovají svoji kvalitu a čerstvost. Vakuování umožňuje skladovat potraviny v chladničce či mrazničce a rychle mít po ruce připravené jídlo, které pak stačí jen ohřát.
Vakuové systémy prodlouží trvanlivost potravin až na dva roky
Na trhu jsou dózy, boxy i celé soupravy vakuovacích nádob, v nichž se dá uchovat čerstvá zelenina i ovoce, maso, sýry, suché potraviny, chléb, káva i tepelně zpracované pokrmy. Jejich trvanlivost se ve vakuu výrazně prodlouží, například čerstvé maso či zelenina ve vakuovém boxu vydrží téměř dvojnásobnou dobu než uskladněné pouze v chladničce. U chleba a suchých potravin je doba skladovatelnosti ve vakuovém boxu až jeden rok a u potravin uložených v boxu do mrazničky je víc jak dvojnásobná. Doporučená doba spotřeby u zmrazeného masa jsou čtyři až šest měsíců, ale v boxu vydrží až dvacet měsíců.
Dózy, boxy a vakuovací systémy
Tím úplně nejjednodušším vakuovacím systémem je kulatý nástavec s hadičkou pro uzavírání vík na zavařovacích sklenicích. Přitlačením a následným vypuštěním vzduchu ventilem na víčku vznikne podtlak a potravina je uvnitř sklenice rychlým způsobem konzervována. Nástavec je použitelný pro běžnou velikost zavařovacích sklenic o objemu 750 ml.
Vakuové boxy a dózy jsou vyrobeny z průhledného plastu pro snadnou vizuální kontrolu obsahu. Boxy jsou vybaveny systémem vzduchové pumpy, která se ovládá skutečně velmi rychle a snadno. O tom, že vakuování bylo úspěšně dokončeno vás informuje indikátoru vakua. Pro snadnější kontrolu doby uložení potravin si můžete nastavit datum uložení na ukazateli, který je umístěn na víku dózy a také na další kontrolce sledovat množství vlhkosti uvnitř boxu. To je výhodné například pro potraviny obsahující větší množství vody, ale i pro uložení jiných věcí, které potřebujete bezpečně uskladnit v suchém prostředí, může jít například o drobnou elektroniku, či cenné dokumenty.
Vnitřní vybavení boxů či dóz je u některých typů variabilní. Prostor uvnitř se rozdělí plastovými destičkami na několik částí, kam lze uložit několik různých druhů potravin.
Dózy i vakuovací systémy prodávané v sadách jsou vhodné do myčky na nádobí, ledničky, mrazničky a některé i do mikrovlnné trouby. V sadě jsou čtvercové, obdélníkové či kulaté nádoby v různých velikostech, s objemem od 330 až do 3200 ml. Každý výrobce má pro sadu jiný název, ale v principu vakuování se od sebe příliš neliší.
Nevídaný zájem vzbudil na předvánočním trhu vakuovací přístroj Colibri Magic Vac, který obsahuje kompletní vybavení pro vakuování potravin v domácnosti. Balení obsahuje vakuovou pumpu, napájecí transformátor, stojan, univerzální vakuovací víko na sklenice a vakuovaní zátku na láhve. Přístroj umí nejen vakuovat, ale i marinovat maso, drůbež nebo ryby, které stačí mít v chladničce pouhých dvacet minut. Za třetinu ceny však pořídíte srovnatelnou variantu - mixér Braun Multiquick MR 4050 s vakuovacím nástavcem.
Autor: Irena Forejtová
Foto: Vakuové baličky.cz, Zepter
Související články
Zavařování může být také kulinářský zážitek
Zavařovací hrnec
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Článek byl zobrazen 49751 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Drtiče odpadků
Drtiče odpadků jsou značných přínosem ke zdravějšímu a hygieničtějšímu prostředí. Ulehčením práce jsou také pro ty, kteří by rádi třídili odpad, ale nechtějí nikde dlouho skladovat zbytky jídla.
Varné sklo nabízí elegantní a praktické vaření i pečení
Umíte se postarat o přípravu stravy ve své kuchyni esteticky a zároveň ekologicky? Existuje mnoho důvodů a také čím dál víc nadšených kuchařů či kuchařek, kteří prosazují ve své kuchyni k vaření či pečení nádobí z varného skla. Nevábně vyhlížející a opálené hliníkové hrnce se staly minulostí. Je třeba uznat, že varné sklo použité místo klasických hrnců a pánví vypadá opravdu stylově.
Léto se blíží, pozvěte přátele na grilování a pivní speciály
Teplé letní dny se nezadržitelně blíží a s nimi i období grilování, na kterém nesmí chybět pořádná dávka piva. Proč to ale letos neudělat trochu originálnější? Až budete posílat pozvánku přátelům na zahradní party, nabídněte jim něco, co skutečně vzbudí jejich zvědavost. Další grilování spojte s ochutnávkou pivních speciálů.
Domácí zmrzlinové království
Zmrzlina - nejoblíbenější pochoutka malých i velkých. Naštěstí ani výrobci kuchyňských pomocníků nezapomněli na naše mlsné chuťové buňky, a tak si dnes můžeme pořídit malý domácí výrobník zmrzliny, který osladí život nám i celé naší rodině.
Inteligentní parní hrnce a zdravé vaření
Tepelná úprava pokrmů pomocí páry je jedním z nejzdravějších a nejšetrnějších způsobů přípravy jídel. Zdravé vaření v páře umožňují parní hrnce, které fungují na principu horkovzdušné trouby. Nejenže si díky nim potraviny udrží svou přirozenou chuť, ale také veškeré vitamíny a minerály. Hrnce jsou praktické, úsporné a hodí se do jakékoliv domácnosti.
Kuchyňské dřezy z keramiky
Výběrem designu kuchyňské linky zpravidla strávíme spoustu času, samotnému dřezu už však tolik pozornosti nevěnujeme. A je to škoda, neboť právě on je nepřehlédutelnou součástí naší kuchyně a může jí dodat jistý punc originality a nevšednosti. Zapomeňme však tentokrát na nerez a podívejme se na kuchyňské dřezy z keramiky.
Kuchyně podle feng-šuej
Strava je důležitým zdrojem životní energie. O tom, že musí být zdravá, nikdo nepochybuje, ale ne každý také věnuje pozornost prostředí, v němž je připravována a konzumována. Čínské učení feng-šuej tvrdí, že pokud jídlo chystáme v nevyhovujícím prostředí, jeho negativní energii následně konzumujeme. Na vhodné uspořádání kuchyně je tak třeba dávat dobrý pozor.
Kuchyňské dřezy a jejich správný výběr. Jak poznáte kvalitu?
Základem při výběru kuchyňského dřezu jsou rozměry a použitý materiál. Nejoblíbenější je stále nerez, dotahují ho dřezy granitové a tectonitové a setkáme se také s keramikou a sklem. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými materiály i kvalitou zdánlivě podobných výrobků?