Vaříme v tlakovém hrnci
01.08.2007
Máte-li rádi šťavnatý gulášek, křehkou zeleninu a pěkně doměkka a rychle uvařené luštěniny, pak se ve vaší domácnosti určitě najde nádobí, které letos slaví již třistadvacáté narozeniny - tlakový Papinův hrnec.
Předpokládat, že rendlík na principu tlakového efektu páry byl dílem líného gurmána, který se nechtěl zdržovat hlídáním a podléváním pokrmu je naprostý omyl. I když, francouzská kuchyně má něco do sebe. Spousta zeleniny, masa, mořských plodů a koření - spolu s eskamotérskou přípravou pokrmu - je přehlídkou kuchařského umu. Není Francouze, který by nemiloval jídlo a to byl asi jeden z důvodů, který fyzika Denise Papina inspiroval k vynálezu tlakového hrnce. Jeho objev sice zpočátku sloužil chemikům jako tlaková nádoba a pro vaření, o což Papin původně usiloval, se jeho tlakový hrnec dostal do kuchyně poprvé až o osm let později, v roce 1687.
Proč si pořídit papiňák?
Poměrně dlouho trvalo než lidé přišli „papiňáku“ na chuť. Než si uvědomili, že doba vaření se podstatně zkracuje, a navíc si v tlakovém hrnci uvařené potraviny udržují svou původní chuť. Dnes již víme, že na úsporu energie má vliv velikost nádoby, která odpovídá velikosti plotýnky a dokonale na ni přiléhá. Pořídíme-li si tlakový hrnec, při vaření masa ušetříme 60 až 80% času a 40 až 50% energie. Moderní tlakový hrnec využívá k vaření vyšší tlak než atmosférický. Při teplotě výrazně vyšší než je bod varu vody se pokrm rychleji uvaří a jeho chuť zůstane výraznější. Přitom si vložené potraviny uchovají svoji biologickou hodnotu, protože doba vyluhování je zkrácena proti klasickému vaření až o jednu třetinu. Další výhodou tlakového hrnce je menší spotřeba tuku a to, že není třeba stále dolévat tekutinu. Pokrm se nepřipálí, zvláště u hrnců se zesíleným sendvičovým dnem. Proto je příprava pokrmů v tlakovém hrnci doporučována jako velmi šetrné a zdravé vaření, pro dětskou a vegetariánskou stravu a při redukční dietě.
Na původním principu vynálezu tlakového hrnce se během vývoje výrazně změnil materiál a způsob jištění proti přetlaku. Pro „papiňák“ jsou charakteristické silné stěny a poklice opatřená pohyblivým ventilem, který propouští přebytečnou páru, aby nedošlo k nebezpečnému zvýšení tlaku. Nejnovější tlakové hrnce se mohou pochlubit pojistnými ventily s možností regulace teploty. Nižší teplota je ideální pro přípravu masa, polévek či vývarů. Ačkoliv je hrnec opatřen tepelnou pojistkou, nesmí se naplnit vodou přes míru, protože by při vaření mohlo dojít k příliš rychlému nárůstu tlaku. Stejně tak se vyvarujte přidávání většího množství naťových (i sušených) bylinek, které by mohly otvory v pojistce ucpat. Tlakové hrnce jsou většinou nerezové, dražší modely se sendvičovým dnem, vhodným na všechny druhy sporáků včetně indukčních. K typům hrnců je jako příslušenství koš na zeleninu nebo pařák pro dvouvrstvé vaření. Výběr velikosti tlakového hrnce závisí na nejčastěji připravovaných počtu porcí. Trh nabízí „papiňáky“ s objemem od dvouapůl litru až po osmilitrové či větší. Nerezové nádobí se bez problémů umyje v myčce nebo ručně ve vodě s přídavkem saponátu. Čas od času je dobré vyměnit na poklici těsnění a zkontrolovat průchodnost pojistného ventilu.
Co by mělo v obalu (a na obalu) spolu s tlakovým hrncem být? Samozřejmě nesmí chybět údaj o objemu, hodnota pracovního tlaku, český návod k použití, návod jak s hrncem zacházet před prvním vařením a případně náhradní pojistka a těsnění. Solidní prodejce k návodu přikládá i seznam servisních partnerů. Může se totiž stát, že hrnec vinou výrobní vady nemusí správně fungovat, proto je uschování paragonu pro případnou reklamaci velice rozumné.
Text: Irena Forejtová
Foto: archiv firem Fagor, Silit, Fissler
Články s podobnou tématikou
V čem vařit, když je nabídka tak široká...?
Nákup příborů a následná péče o ně
Jak se vaří v římském hrnci
Když nádobí, tak kvalitní
Čisté nádobí bez práce
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 19686 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vybíráme lednici podle základních i nadstandardních funkcí
Základní funkcí lednice je udržovat potraviny v chladu nebo mrazu, resp. v daném teplotním rozmezí dle nastavení lednice. Existuje ale i spousta dalších funkcí a benefitů, které udržují potraviny déle čerstvé, nabízejí vyšší komfort při používání lednice nebo šetří energii. S čím vším se v nabídce můžete setkat?
Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.
Výhodné sety dřezů a baterií v nabídce SCHOCK
Kupte si dřez, který jsme si vybrali rovnou v setu s baterií, a můžete výrazně ušetřit. Nejširší dřezů a baterií německých Schock GmbH, které lze dát do cenově výhodného setu, neomezuje výběr českého zákazníka na jeden typ dřezu s jednou baterií, jak je to časté.
Originální doplňky do kuchyně
Každý z nás tráví určitý čas v kuchyni, tak proč přípravu jídla nezpříjemnit nějakým předmětem nebo pomůckou luxusního designu.
Vinný sklep v bytě?
Kvalitní vína jsou dnes samozřejmou součástí našeho stolování. Takové víno si vyžaduje péči – a tu mu dnes můžeme snadno dopřát i doma. Bez ohledu na to, zda bydlíme v rodinném domě se sklepem nebo v cihlovém činžáku, kde do sklepa zatéká či ve vysušeném panelovém domě. Jak na to?
Užitečné maličkosti v kuchyni
Zařizování kuchyně, to není pouze výběr barvy dvířek a tvarů úchytek. Mnohdy jsou užitečné maličkosti, které se ukrývají uvnitř skřínek, důležitější než design kuchyně. Právě od těchto maličkostí a detailů se odvíjí také výsledná cena kuchyně.
Užiteční pomocníci pro vánoční pečení
Možná se na pečení vánočního cukroví těšíte, možná je pro vás jen nutným zlem. Ať tak či onak, bez voňavého cukroví by nebyly ty správné Vánoce. Pokud se chystáte v nejbližších dnech pustit do díla, nebojte se vyzkoušet některé nové pomůcky, které vám práci velmi usnadní. Uvidíte, že vás pečení cukroví začne bavit a nebudete vědět, kdy přestat.
Výběr plynové varné desky. Jaké jsou novinky?
Přestože se dnes do popředí dostávají elektrické sklokeramické či indukční varné desky, spousta lidí stále dává přednost vaření na plynu. U mnohých je to možná otázka zvyku, ale řada domácností vidí jednoznačnou výhodu v možnosti rychlé a přesné regulace teploty. Pokud jste se také rozhodli pořídit si novou plynovou varnou desku, je následující článek právě pro Vás.