Topinkovače se vyrábějí už celé jedno století
24.02.2006
Toastery neboli topinkovače oslavily nedávno už stoleté výročí. Do našich krajů se sice dostaly teprve před pár lety, těší se však stále větší oblibě, ač v našich obchodech rozhodně nenajdeme tolik typů toastovacích chlebů jako třeba v Americe.
Právě ve Spojených státech amerických jsou toasty tak rozšířeným jídlem, že jej posnídá každý den více než 75 miliónů lidí. Ročně se za oceánem podle informací Ústavu zemědělských a potravinářských informací prodá na tucet miliónů toastovačů. Za cereálními snídaněmi a vejci obsadily křupavé rozpečené chleby na mnoho způsobů třetí příčku v žebříčku nejoblíbenějších ranních pokrmů.
Nejčastěji Američané na toasty mažou máslo či margarín, mnoho je má rádo s džemem nebo s arašídovým máslem. Více než polovina respondentů průzkumu marketingové společnosti Harris Interactive uvedla, že dávají přednost toastům před sladkostmi a téměř 40% lidí je upřednostňuje před čokoládou.
Také u nás jsou toastery součástí mnoha domácností, a tak je na trhu nepřeberné množství typů těchto opékačů od těch nejjednodušších a nejlevnějších za tři sta korun až po ty sofistikované s nerezovým designem, které stojí třeba i čtyři tisíce korun.
Dávno je pryč doba, kdy toast "vyskakující" z přístroje zahlomozil tak, že se člověk neskutečně lekl, stejně tak už snad asi nenarazíte na přístroj, který by první toasty nedopékal a ty poslední jste vytahovali spálené na uhel. Dnešní přístroje jsou již moderní a těmito nedostatky netrpí.
Pokud topinkovač nemáte a rozhodnete se si jej pořídit, pak byste se měli zaměřit na přístroje, které disponují funkcí samocentrování, elektronickým termostatem a rozpékačem na housky. Toaster by se měl dát snadno čistit, nejlépe by měl mít odnímatelnou přihrádku, z níž se lehce vyklepou drobky. Neměla by mu také chybět pojistka pro případ, že by došlo ke vzpříčení toastu či krajíce chleba.
Mnoho lidí si více než toastovače oblíbilo sendvičovače, které přímo zapékají toasty plněné jakoukoliv náplní. Také ty se od sebe velmi liší počtem svých funkcí. Některé z nich jsou dokonce multifunkční s vyjímatelnými teflonovými deskami. Jedny slouží pro toastové sendviče, druhé pro wafle a třetí jako grilovací rošt. V sendvičovači tak můžete připravit steaky, vaječné omelety, nadýchané vafle a dokonce třeba i plněné ovocné taštičky jako od McDonalda.
Autor: efa
Foto: archiv firem DéLonghi, Philips
Články s podobnou tématikou
Drtiče odpadků
Vybíráme vhodný odšťavovač
Malý, ale šikovný
Nesnesitelná lehkost vysávání...
Odsávaní par
Zdravé a chutné vaření na lávovém grilu
Je libo šálek kávy…
Článek byl zobrazen 7840 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.
Jak vybírat kuchyňský nůž?
Na kuchyňských nožích bychom rozhodně šetřit neměli. Každý, kdo se alespoň čas od času pohybuje v kuchyni, dobře ví, že bez kvalitního kuchyňského vybavení se z vaření mnohdy stává jen nepříjemná povinnost. Zatímco nejrůznější kuchyňské pomocníky můžeme do jisté míry oželet, bez pořádného kuchyňského nože se neobejdete.
Antibakteriální dřezy aneb skutečná čistota v kuchyni
Čistota a hygiena je zejména v kuchyni velmi důležitá. Součástí každé moderní kuchyně by tak měl být i antibakteriální dřez vyrobený z jemného granitu, který dokáže zlikvidovat až 98% bakterií přicházejících do styku s povrchem dřezu. Granitové dřezy jsou nově opatřovány jedinečnou antibakteriální úpravou pomocí nanotechnologií na bázi iontů stříbra.
Vybíráme kuchyňský dřez
I přesto, že myčka nádobí je dnes nedílnou součástí všech moderních kuchyní, dřez neztrácí nic na své důležitosti, a zůstává tak v centru pozornosti výrobců i jednotlivých kuchyňských studií. Díky tomu můžeme na trhu vybírat z dřezů různých velikostí, tvarů i materiálů, ze kterých jsou vyrobeny.
French press není obyčejný kávovar
Jednoduchost a elegance. To jsou asi hlavní výhody přípravy kávy v takzvaném french pressu. Dříve se jim říkalo také cafeolette, plongeur nebo cafeti re piston. Někdo však o něm mluví jen jako o obyčejném kávovaru.
Dáte si mojito nebo tequillu z domácího baru?
Jaký druh alkoholu vám chutná nejvíce? Rum, vodka, tequilla, whisky nebo gin? Uspořádat vlastní barmanské show nebo koktejlové párty pro přátele a známé můžete ve vlastním domě, bytě nebo chalupě, pokud máte domácí bar. Pak už zbývá jen dát si vychlazený drink a užívat si pohodlí domova.
Parní trouba - nový způsob vaření
V posledních několika letech se do značné míry změnil životní styl české populace, který s sebou nese i změnu stravovacích návyků. Jíme více zeleniny, ovoce, bílého masa, celozrnného pečiva a změnily se také technologické postupy přípravy pokrmů - méně smažení a více vaření v páře.
Špičkové nanogranitové dřezy jsou už dostupné
Antibakteriální stříbrem obohacené a hedvábně hladké kuchyňské dřezy představené v minulých článcích, vyžadující minimální nároky na údržbu, se díky svým vlastnostem stávají hitem v moderních kuchyních. Přestaly být luxusem.