Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky
06.01.2009
Široká plejáda možností, jak v kuchyni využít mikrovlnnou troubu, už pro mnohé jistě není španělskou vesnicí. Vítaná pomocnice v domácnosti má však konkrétní požadavky na nádobí. Váháte-li, zda je nádobí, které používáte do mikrovlnky v pořádku, stačí jednoduchý test. Nádobí vložte do ní bez potravin a zapněte.
Do mikrovlnky nepatří, pokud se po půlminutě talířky a misky zahřejí. Nádobí musí zůstat studené nebo vlažné. Materiál pro nádobí vhodné do mikrovlnné trouby musí splňovat dvě zásadní podmínky. Musí zůstat odolný a stálý minimálně do 120°C a mikrovlny musí materiálem snadno pronikat, aniž by nádobu zahřály. Nelze tedy používat kovové nádobí, s kovovými částmi, slepované nebo jinak poškozené nádobí, voskované kelímky nebo nádoby z tenkého plastu.
K použití jsou vhodné výhradně nádoby z materiálů, jimiž mikrovlnná energie prochází, aniž by je ohřívala, které jsou nekovové, nenasákavé, dostatečně mechanicky i tepelně odolné a především zdravotně nezávadné. Pro přípravu jídel v mikrovlnné troubě se tedy hodí nádobí z keramiky, skla nebo porcelánu, ale pouze bez stříbrných či zlacených ozdob, jinak by nejspíše došlo k elektrickému výboji. Na závadu však není barevný dekor.
Málokdo vyzkoušel a zjistil, že do mikrovlnné trouby můžeme bez obav na krátkou dobu dát i dřevěné nádobí nebo náčiní. Můžeme tak pečivo ohřívat přímo na ošatce nebo proutěné misce přikryté lněnou utěrkou. Pokud v připravovaném pokrmu zapomenete třeba vařečku, nic se neděje. Mikrovlny dřevem jen procházejí a pouze rukojeť se časem zahřeje.
Téměř dokonalým materiálem pro mikrovlnné trouby je varné sklo. Především v něm můžete připravit tučná a sladká jídla, protože při jejich přípravě vzniká vysoká teplota a průběh vaření vidíte v přímém přenosu. Pokud máte zájem používat nádobí z plastu, určitě si u výrobce či prodejce zjistěte, zda je vybrané plastové nádobí vhodné pro mikrovlnný ohřev.
Optimální pravidla pro nákup
iziku, že si koupíte závadné nádobí, se vyhnete, když při nákupu v obchodě budete žádat současně tzv. ujištění o vydání prohlášení o shodě. Výrobce případně dovozce tímto prohlášením ubezpečuje zákazníka, že výrobek splňuje všechny požadavky zákona. Tedy i schválení hlavního hygienika, že je zboží vyrobeno z materiálu, které může přijít do styku s potravinami. Nákup si také dobře rozmyslete, pokud u sady nádobí chybí návod nebo je nesrozumitelný a nekonkrétní. Sledujte také příliš tenké úchyty pro prsty, protože mohou nastat potíže při manipulaci.
Pořídit si můžete speciální nádoby určené přímo pro přípravu pokrmů v mikrovlnce, které jsou použitelné pro všechny typy nebo mohou být určeny jen pro příslušný druh přístroje a jeho funkci. Jako například Crisp talíř pro funkci Crisp. Tato patentovaná funkce zabezpečí upečení pokrmů do křupava svrchu i zespod. Podaří se jí to úplně stejně jako při tradičním pečení, ale za podstatně kratší čas. Při použití této funkce ve speciální pánvi se jídlo nevysouší a zůstává šťavnaté. Crisp upeče pizzu s křupavou kůrkou a kuřecí stehna pak nemají chybu.
Do mikrovlnných trub se na trhu nachází řada pekáčů, misek a rendlíků z pyrexového skla. Takové sklo umí odrazit teplo zpět do nádobí, a tím proces vaření či pečení podstatně urychlí. Speciální nádobí určené pro mikrovlnky bývá poměrně drahé, zato odolává vysokým teplotám a mívá zvláštně konstruované dno se zatavenou kovovou fólií. Jak ho používat popisují kuchařky pro mikrovlnné vaření, kde najdete spoustu dalších praktických rad.
Užitečné rady nejen z kuchařky
Možná už jste zjistili, že vajíčka ve skořápce (ale i žloutek v bláně) se v mikrovlnce chovají jako granát. V obchodech už je k dostání speciální nádobí do mikrovlnky právě na vaření vajíček, která se do nádoby zavřou. Uvnitř nádoby má vrchní i spodní díl umístěn zvláštní trn, kterým se skořápka propíchne a vajíčko by pak nemělo explodovat. Pozor na přípravu popcornu, protože kukuřičná zrna pukají při vyšší teplotě. Proto nelze použít nádobu, která vydrží teplotu jen kolem 110°C.
Jestliže má nádobí určené do mikrovlnky sloužit také k ukládání potravin do mrazáku, nesmí mít otvory, protože jejich obsah bude vysychat. Pro přikrytí potravin v mikrovlnce lze použít speciální fólie nebo papír. Ale pozor, nelze použít papír voskovaný, jinak impregnovaný nebo barevný papír a běžné průsvitné fólie. Misky z voskovaného papíru použijeme pouze k rozmrazování, vyšší teploty by uvolnily do pokrmu vosk z papíru.
Autor: Alexandra Rohanová
Článek byl zobrazen 46913 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Drátěný program
V dobách dávno minulých se drát v domácnosti objevoval jako nástroj k opravě různých kuchyňských doplňků. Mistři dráteníci, kteří chodívali dům od domu, dokázali spravit ledacos a hospodyně si je nemohly vynachválit. Časem se mnoho dráteníků usadilo a založilo vlastní dílny, kde vedle oprav vyráběli také drátěné zboží pro denní potřebu. Tam někde se nejspíš zrodil první drátěný program.
Jak pečovat o myčku nádobí
Myčka na nádobí je v současné době nedílnou součástí mnoha domácností. Pro správnou údržbu a čištění myčky na nádobí se hned při koupi seznamte s pokyny výrobce, které bývají uvedeny v návodu k obsluze, případně se ptejte přímo prodejce. Podaří se vám tak snížit spotřebu elektřiny a zvýšíte tak životnost své myčky nádobí.
Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Do moderní kuchyně silikon určitě patří. Vyrábějí se z něho zejména formy na pečení, neboť jeho tepelná vodivost zaručuje nejlepší výsledky při vaření a pečení. Kromě silikonového nádobí se v kuchyni velmi rychle ujala i řada užitečných drobností, které při vaření usnadní práci.
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Profesionální kuchaři si střeží své nože jako „oko v hlavě“ a spolu s originálními recepty a dovednostmi jsou součástí jejich kuchařského know-how. I méně zdatná kuchařka či kuchař si vaření bez nožů vlastně ani nedovede představit. Ovšem jde samozřejmě i o to, jaké nože používáme.
Je libo šálek kávy…
Zvláště v tomto pošmourném ročním období si začátek dne bez šálku kávy ani nedovedeme představit. Vůně i lahodná chuť kávy navodí příjemnou náladu a zmobilizuje síly do dalšího náročného dne. Dobrá káva však nejsou pouze kvalitní zrnka, ale také kvalitní přístroj.
Drtiče odpadků
Drtiče odpadků jsou značných přínosem ke zdravějšímu a hygieničtějšímu prostředí. Ulehčením práce jsou také pro ty, kteří by rádi třídili odpad, ale nechtějí nikde dlouho skladovat zbytky jídla.
Kuchyňský robot versus ruční šlehač, mixér a další přístroje
Základní funkce každého kuchyňského robota jsou velmi podobné ručnímu šlehači, ovšem s řadou výhod a dalších funkcí. V čem jsou kuchyňské roboty o tolik lepší, že se vyplatí do nich investovat tisíce korun?
Výběr vhodné digestoře neboli kuchyňského odsávače par
Digestoř je při častém vaření v hůře odvětrávaných kuchyních naprostou nutností. Při výběru mějte na paměti, že nezáleží pouze na barvě a vzhledu, ale že byste měli věnovat pozornost také výkonu, způsobu odtahu a dalším funkcím.