Digestoř - nezbytná součást moderní kuchyně
05.12.2008
Odsavač par neboli digestoř by dnes neměla chybět v žádné kuchyni. Zejména tam, kde se vaří každý den, a rozhodně pak v kuchyňském koutu propojeném s obývacím pokojem a jídelnou. Vedle funkčnosti byste neměli zapomínat ani na design. Jak se však na bohatém trhu s digestořemi zorientovat a jak vybrat právě pro vaši domácnost ten správný přístroj?
Digestoře je možné rozdělit hned podle několika parametrů. Základní otázkou je, zda potřebujete odsavač s odtahem do komína nebo digestoř recirkulační. O odtahové digestoři mohou uvažovat jen ti, kteří mají v kuchyni připraven vývod, kudy půjdou odsáté pachy z pokrmů a pára vzniklá během vaření ven. Pamatujte na to, že pro správné fungování odsavače je nutné, aby se průměr odtahového komína alespoň minimálně shodoval s průměrem vývodu digestoře, nikdy nesmí být vývod užší.
Pokud možností odvádět pachy a páry vývodem nedisponujete, pak vám nezbývá než omezit svůj výběr na přístroj fungující na principu recirkulace vzduchu. Recirkulační digestoře jsou bohužel o něco méně výkonnější a nedokážou si účinně poradit s párou, na druhou stranu díky uhlíkovému filtru, který vrací vyčištěný vzduch zpět do místnosti, alespoň nevypouštíte žádné zplodiny do okolí. Pamatujte však na to, že uhlíkový filtr je pro správné fungování přístroje nutné jedenkrát až dvakrát do roka vyměnit.
Další rozdělení digestoří vychází z celkového typu a velikosti vaší kuchyně. Do menších kuchyní se hodí nejvíce vestavné nebo podvěsné digestoře zabudované do skříněk kuchyňské linky, ve větším prostoru zase lépe vynikne a dotvoří celkový design kuchyně nápadná komínová či ostrůvková digestoř. Odsavač komínový bývá umístěn mezi závěsné skříňky linky a je jednou stranou přichycen ke zdi. Ostrůvkový typ naopak nepřiléhá ke stěně žádnou stranou, je namontován do stropu tam, kde je varné centrum umístěno v prostoru, a hodí se tedy do velkých, prostorných kuchyní.
Nyní se pojďme podívat na pár čísel. Ať už si vyberete digestoř odtahovou či recirkulační, nebo ať už je vestavěná nebo komínová, důležité je u všech sledovat několik parametrů. V prvé řadě jde o šířku digestoře, která by měla být vždy minimálně stejná jako šířka varné desky, ideálně širší. Platí, že čím větší digestoř, tím lepší odtah. Výškově by měl být odsavač umístěn cca 70 centimetrů nad sporákem.
Nutné je propočítat si také výkon digestoře. V menší kuchyni si s odtahem par a pachů poradí přístroj s výkonem kolem dvou až tří se metrů krychlových za hodinu, ve větších kuchyních a zejména v místnostech propojených s obývacím prostorem pak odsavač musí disponovat výkonem trojnásobným. Výkon potřebný pro vaši kuchyň spočítáte tímto vzorcem: 6 x objem kuchyně, přičemž objem = podlahová plocha x výška stropu.
Zároveň si však pohlídejte hlučnost, která by se měla pohybovat kolem 50 decibelů při nejvyšším výkonu. Pozor si dávejte na levné neznačkové přístroje, které mohou být velice hlučné i při malém výkonu a jejich odtah nebude vůbec kvalitní. Vyzkoušejte si alespoň test s listem papíru A4, který by každá puštěná digestoř měla udržet i při nejmenším stupni.
Nezbytným aspektem při vybírání digestoře je samozřejmě design, neboť v moderní kuchyni je to právě digestoř, která dotváří celkový vzhled kuchyně. Velmi oblíbenou kombinací je nerez a sklo, někteří se však takovým přístrojům brání z důvodu náročnější údržby. V oblibě jsou také aluminiové, barevné nebo rustikální digestoře s dřevěnými prvky.
Vedle nezbytného tukového filtru, který pohlcuje pachy a mastné výpary, je většina odsavačů doplněna světlem, aby bylo na vaření dobře vidět. Samozřejmostí je i několik "rychlostí", kterou se odsává. Některé přístroje disponují rovněž dálkovým ovladačem, jiné zase senzorem, který začne odsávat automaticky v případě potřeby, nebo funkcí autokomfort, díky níž je zajištěn čistý vzduch po celý den. Pokud máte strach, že budete zapomínat vyměňovat uhlíkové filtry v recirkulační digestoři, pořiďte si takovou, která vás upozorní kontrolkou.
Závěrem již stačí pouze upozornit, že by během odsávání neměl být v bytě průvan - tady si stejně jako u klimatizace spíše uškodíte než pomůžete.
Autor: efa
Foto: archiv firem Baumatic, Best, Fagor
Články s podobnou tématikou
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Pořizujeme si digestoř – podle čeho vybírat?
Ostrůvek v kuchyni
Článek byl zobrazen 15858 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Kuchyně
Barové pulty a židle můžou pohodlně nahradit i jídelní stůl
Jednou z možností, jak prakticky využít prostor v kuchyni, je zabudování barového pultu do kuchyňské linky nebo jídelního koutu. Tato prostorově úspornější varianta jídelního stolu je u nás velmi populární a stala se trendem moderního bydlení. Stejně jako k jídelnímu stolu, je třeba i k barovému pultu vybrat pohodlné židle.
Čištění a údržba dřevěné kuchyně
Ve výčtu přírodních materiálů stojí stále na prvních příčkách dřevo, dokáže totiž zútulnit každý interiér a to bez ohledu na to, zda jde o interiér klasický či moderní. Jestliže také patříte k jeho milovníkům a rozhodli jste se dřevem obklopit i v kuchyni, měli byste vědět, jak o dřevěnou kuchyňskou linku správně pečovat, aby zůstala dlouho krásná.
Dvířka do exkluzivního světa
Věci, které používáme denně a naprosto automaticky, zevšední tak, že je vlastně nevnímáme. Typickým příkladem jsou nábytková dvířka. Jsou to prostě … dvířka. A přitom ovlivňují vzhled našeho bydlení zásadním způsobem.
Kuchyňská linka na míru nebo hotová sestava?
Výběr kuchyňského nábytku je velmi důležitý zejména pro ty, kteří pravidelně vaří a tráví v kuchyni více času. Rozum nám velí nechat si vyrobit kuchyňskou linku na míru přesně podle našich představ. Pokud si ale vyberete dodavatele s dostatečně variabilní nabídkou, můžete si sestavit vhodnou kuchyni i ze sériově vyráběných dílů a výrazně tak ušetřit.
Kuchyňské desky z přírodního kamene jsou odolné a krásné
Pokud chcete mít v kuchyni originální a estetický prvek, který je zároveň plně funkční, sáhněte po pracovní desce z přírodního kamene, přesněji řečeno ze žuly, která je pro výrobu pracovních desek do kuchyně nejvhodnější.
Pomocníci v kuchyni od firmy Blum
Kdo chce, aby mu práce v kuchyni šla hezky od ruky, by měl věnovat dostatečnou pozornost způsobu uložení pomůcek, které pro vaření a přípravu jídla používá. To, že máme vyšperkovanou kuchyň je sice hezké, ale když není dostatečně funkční, je nám na nic. Proto je dobré si pořídit několik chytrých pomocníků, kteří do naší kuchyně vnesou systém.
Vaříme, ale kde a na čem?
Jsou určité věci, které nemůže postrádat žádná kuchyň, aby správně plnila svůj prvotní účel - přípravu jídla. Jsou ale i pravidla, jak tyto věci poskládat, aby kuchyň byla i pohodlná a bezpečná.
Nové tvary varných desek a varných zón
Kdo má dostatečně velkou kuchyň a není nucen šetřit místem, nemusí se při pořizování nové varné desky omezovat na standardní tvary, kde jsou k dispozici čtyři hořáky – dva vepředu a dva vzadu. Na výběr dnes máte několik netradičních tvarů varných desek, díky kterým můžete pozměnit celkový ráz vaší kuchyně.