Varné sklo nabízí elegantní a praktické vaření i pečení
12.11.2008
Umíte se postarat o přípravu stravy ve své kuchyni esteticky a zároveň ekologicky? Existuje mnoho důvodů a také čím dál víc nadšených kuchařů či kuchařek, kteří prosazují ve své kuchyni k vaření či pečení nádobí z varného skla. Nevábně vyhlížející a opálené hliníkové hrnce se staly minulostí. Je třeba uznat, že varné sklo použité místo klasických hrnců a pánví vypadá opravdu stylově.
Navíc tento „chytrý“ materiál můžete používat jak v mikrovlnné troubě, tak ho vkládat do myčky nebo mrazáku, téměř nic mu neuškodí. Z ekologického hlediska je nádobí z varného skla naprosto nezávadné a recyklovatelné. Při vaření ve varném skle máte možnost sledovat přípravu pokrmu po celou dobu jeho vaření či pečení. Je mnohem hygieničtější než ostatní druhy nádobí, lze v něm pokrmy podávat přímo na stůl a déle udrží teplo.
Co nádoba z varného skla vydrží?
Výrobci představují nové a nové výrobky, které díky nejmodernějším technologiím nabízejí opravdový komfort vaření a zároveň vycházejí vstříc i požadavkům na šetrnou a zdraví prospěšnou přípravu surovin.
Například výrobky Simax prokazují v Mohsově stupnici vrypové tvrdosti skloviny stupeň 6, přípustné namáhání v tahu pak je 3,5 MPa, v ohybu 7 MPa a v tlaku dokonce 100 MPa. Ovšem pozor! I při všech těchto úžasných hodnotách stále platí, že i s varným sklem se musí zacházet opatrně, protože každé sklo je náchylné k prasknutí vlivem tlaku, odření nebo nárazu. Nikdy ho nestavíme na přímý oheň, ale podkládáme drátěnou síťkou nebo kovovou podložkou. Horké nádobí nesmíme stavět na studený a mokrý povrch, jinak praskne. Při pečení v něm nepodléváme maso studenou vodou, ale teplou nebo alespoň vlažnou. Také musíme počítat s tím, že sklo jako dobrý vodič tepla se hodně zahřívá a pro manipulaci s nádobím z varného skla je potřeba používat chňapky.
Spolehlivou tepelnou odolnost udává Simax až do 300 °C, což je pro běžnou přípravu pokrmů více než dostatečné. Výrobce borosilikátového skla Bodum dokonce uvádí, že jeho výrobky odolají teplotám od –30 do +530 °C. Z borosilikátového skla jsou i výrobky Pyrex. Obecně cizí výraz „pyrex“ znamená varné – velice odolné sklo. Do trouby a mikrovlnných trub je na trhu řada misek, rendlíků a pekáčů z pyrexového skla, které dobře odráží teplo zpět do nádobí a tím se proces vaření a pečení urychlí.
Varné sklo má své nepochybné klady. Nepřijímá pachy a je odolné vůči kyselinám. Příliš se však nekamarádí s plamenem, při vaření na plynu se doporučuje použít speciální plotýnku. Hodí se na elektrické hořáky i keramické varné desky. Sklo ovšem není kov – a proto jej nelze používat na indukční desky.
Veškeré nádobí z varného skla se snadno čistí buď ručně či v myčce. Varné sklo je hladké a neporézní, dokonale průhledné a čiré. Výrobky z varného skla jsou chemicky stálé a vyznačují se vysokou odolností proti účinku vody, vodní páry, kyselin, roztoků solí a alkálií. Dále jsou velice šetrné k životnímu prostředí, protože jejich výroba není příliš náročná a sklo je také snadno recyklovatelné.
Kolik zaplatíte?
Nejčastěji se využívají nádoby z varného skla při pečení a zapékání. Na trhu najdete řadu skleněných hrnců a za přijatelné ceny. Například nejmenší kulatý pekáč s víkem od Simaxu (0,7 l) vás přijde něco málo přes sto korun. Větší rodinné obdélníkové pekáče (2,5 – 3,5 l) stojí minimálně 300 Kč. Za skleněnou čajovou konvičku z kvalitního varného skla s plastovým víčkem a vkládací louhovací nádobkou opatřenou sítkem podle velikosti obsahu zaplatíte od 300 do 600 korun. Za kvalitu se platí, a tak za nádobí z varného skla značky Bodum či Pyrex určitě zaplatíte více. Ceny zapékacích mís či pekáčů s poklicí se podle velikosti obsahu pohybují od 1 500 až do 3 500 korun.
Neváhejte a chvilky vaření si zpříjemněte s nádobím s varného skla. Užívá se většinou do pečicí trouby, ale některé druhy se mohou používat i na otevřeném ohni či elektrické plotýnce. Rozhodně se vždy seznamte se s doporučením výrobce. Každé nádobí z varného skla určené k vaření či pečení musí splňovat normy Evropské unie, které se týkají bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti. Každá hospodyňka kuchyňské nádobí z varného skla jistě ocení a bude se jí skvěle vařit. Skleněné nádobí vypadá dobře jak při stolování, tak v něm můžete bez obav uložit zbytky jídla do chladničky.
Autorka: Alexandra Rohanová
Foto: archiv firem
Články s podobnou tématikou
Bez skla se v kuchyni neobejdete
Vaření a stolování podle Feng-šuej
Keramické nože vás překvapí svými vlastnostmi
Elektrická pánev aneb vaříme zdravě, rychle a elegantně
Je libo šálek čaje?
Jak vybírat rychlovarnou konvici
Vaříme v tlakovém hrnci
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 26001 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Každý správný kuchař či kuchařka má ve své kuchyni nejrůznější druhy koření, z nichž mnohé používá neustále a jiné zase jen výjimečně. Aby se ovšem jednotlivé druhy koření nepletly, je dobré si na ně pořídit praktické a zároveň vkusné kořenky. Podle toho, co se nám líbí, si můžeme vybrat kořenky za pár korun, ale také za pár tisíc, záleží jen na nás.
Jak si vybrat mezi pánvemi tu pravou?
Pánev patří k základnímu vybavení každé kuchyně. Vždyť jen málokdo si dovede představit sváteční oběd bez dozlatova osmažených řízků, dětské hody bez palačinek a nedělní snídani bez smažených vajíček. Kdo se ale v té změti různých typů pánví má vyznat? Připravili jsme pro vás alespoň základní přehled typů, které jsou u nás nejčastěji k mání.
Drtiče odpadků
Drtiče odpadků jsou značných přínosem ke zdravějšímu a hygieničtějšímu prostředí. Ulehčením práce jsou také pro ty, kteří by rádi třídili odpad, ale nechtějí nikde dlouho skladovat zbytky jídla.
Domácí spižírna
Málokterá domácnost se obejde bez alespoň minimálních zásob, z nichž se vaří. Cukr, mouka, káva, koření, trvanlivé mléko, zelenina či konzervované produkty našly své místo v prostorné chladné spíži. V moderní době však „špajzka“ vypadá úplně jinak než za časů našich babiček.
Indukční varné desky
Pomalu, ale jistě pronikají indukční varné desky i do českých kuchyní. Své zastánce si získaly nejen pro svou bezpečnost, ale také pro vyšší výkon a významnou úsporu energie. Odpůrci zase naříkají na vysokou pořizovací cenu a omezený výběr varných nádob. Posuďte sami, kdo z nich má pravdu.
Vaření bez par
Odsavač par neboli digestoř je v nových kuchyních již naprostou samozřejmostí a nutností. Zbavíme se totiž případného zápachu, vlhkosti i mastných par, které by jinak ulpěly na kuchyňském nábytku.
Konvice, čajové šálky a příprava čaje
Čaj patří k nejoblíbenějším nápojům a je lidmi užíván již po tisíciletí. V různých podobách se pije snad na celém světě, působí totiž blahodárně na lidský organismus. Aby si udržel svou kvalitu a pozitivní účinky, musíme vědět, jak jej vhodně skladovat a také jej musíme umět připravit. Požitek z pití pak umocní stylové nádobí, v němž ho budeme servírovat.
Kuchyně v retro stylu
Pod pojmem retro si každý z nás představí něco úplně jiného. Jisté je, že slůvko retro obecně označuje minulá období, avšak tak nějak se ustálilo spojení retro s šedesátými a sedmdesátými lety minulého století. A není divu, vždyť právě v těchto letech došlo k převratným změnám v bydlení a interiérových doplňcích.