Na co si dát pozor při zařizování kuchyně
12.07.2008
V našem uspěchaném světě slouží kuchyň k rychlé přípravě jídel, a tak musí být především praktická. Proto více než výběru vhodného dekoru bychom měli mnohem více pozornosti věnovat správnému rozmístění jednotlivých prvků. Podívejme se proto na pár zlatých pravidel, které bychom měli mít při jejím zařizování neustále na mysli.
Rozmístění jednotlivých center musí odpovídat logickému sledu činností
Mycí, přípravné a varné centrum by na sebe mělo navazovat tak, abychom nemuseli neustále přebíhat z jednoho konce kuchyňské linky na druhý. To ovšem neznamená, že vše musí být nutně v jedné linii. Naopak, obecně se má za to, že ideální rozmístění sporáku, lednice a dřezu je do trojúhelníku, kdy zachovaná vzdálenost mezi nimi zůstává co nejkratší. Díky tomu budeme mít vše potřebné hned po ruce.
Pozor na nástrahy mycího centra
Dřez by nikdy neměl být umístěn u stěny ani u boku skřínek. Zabráníme tak jejich zbytečnému zacákání a zároveň si zajistíme prostor k manipulaci. Nezapomeňme také ponechat dostatečnou plochu pro odkládání umytého nádobí. Vedle dřezu má již své tradiční místo i myčka nádobí. Důvodem je nejen společný vodovodní a odpadní vývod, ale často také nezbytnost rychlého opláchnutí talířů před tím, než je do myčky vložíme. V blízkosti by pak měly viset i skřínky, do kterých čisté nádobí můžeme ihned uložit. Pozor na umístění myčky do rohu, aby nám otevřená dvířka nepřekážela při ukládání nádobí do skřínek.
Varné centrum 21. století
Sporák nebo varná deska by nikdy neměly tvořit konec kuchyňské linky. Vedle bychom měli ponechat alespoň 40 až 50 cm odkladové plochy pro horké hrnce nebo suroviny, které se právě chystáme vařit.
Tytam jsou časy, kdy jsme se museli při kontrole kuřecí pečeně sklánět. V moderní kuchyni mají trouby své místo ve výšce nad 80 cm, což pomůže nejen našim bolavým zádům, ale také ochrání neposedné dětské ručičky před popáleninami. V rámci úspory energie by trouba ani sporák neměly sousedit s ledničkou, aby tak nedocházelo k jejímu zbytečnému zahřívání.
Výška kuchyně na míru
Prostorové rozmístění jednotlivých prvků však při zařizování kuchyně nehraje jedinou roli. Neméně důležitá je i její správná výška. Výrobci kuchyňských linek doporučují standardní výšku pracovní plochy 85 – 91 cm. Jste-li však vyšší postavy neváhejte si ji upravit tak, abyste se při práci nemuseli sklánět. Výška navíc nemusí být jednolitá. Kuchyňská studia dnes nabízí možnosti přizpůsobit výšku jednotlivých center přesně dle požadavků zákazníka.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Blum, Ikea, Trendir
Články s podobnou tématikou
Vstupujeme do světa prostírání
Materiály vhodné na kuchyňský nábytek
Luxusní kuchyně
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Použití kamene v kuchyni
Kupujeme kuchyňský dřez
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyně
Článek byl zobrazen 13476 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.
Další články na téma Kuchyně
Designové vychytávky do malého prostoru - kulatá kuchyň, otočný botník a další
I s malým prostorem se dá hodně čarovat. Nevěříte? Existuje řada praktických i kutilských řešení, jak nad několika málo desítkami metrů čtverečních zvítězit. My jsme se dnes zaměřili na ta designová. Určitě nejsou nejlevnější, ale jsou krásné, chytře navržené a hlavně funkční! A máme pro vás i pár praktických rad. Třeba se inspirujete…
Ergonomie 5. díl - ergonomie v kuchyni
Kuchyň je z hlediska bezpečnosti pokládána za jedno z nejrizikovějších míst v domácnosti. Kuchyňské pohromy nejčastěji pocházejí z popálenin o horkou plotnu, může jít o úrazy hlavy při otevřených horních skříňkách, i špatně uložené ostré nože dokážou způsobit nepříjemnosti. Aby tomu tak nebylo, je třeba při zařizování kuchyně dbát na jisté ergonomické zásady.
Nové tvary varných desek a varných zón
Kdo má dostatečně velkou kuchyň a není nucen šetřit místem, nemusí se při pořizování nové varné desky omezovat na standardní tvary, kde jsou k dispozici čtyři hořáky – dva vepředu a dva vzadu. Na výběr dnes máte několik netradičních tvarů varných desek, díky kterým můžete pozměnit celkový ráz vaší kuchyně.
Žulové pracovní desky do kuchyně jsou téměř nezničitelné
Přírodní kámen je v interiérech velmi oblíbený nejen jako dlažba, ale využití najde i v kuchyních jako materiál na výrobu pracovní desky nebo obklad stěn. Nejčastěji se používá žula, neboť splňuje všechny požadavky, které na kuchyňskou desku máme – trvanlivost, odolnost a jedinečný design.
Nová kuchyňská dvířka změní kuchyň k nepoznání
Chytrou a úspornou variantou, jak dodat kuchyňské lince zcela nový, moderní a neokoukaný design, je výměna kuchyňských dvířek. Na výběr je nepřeberné množství druhů, které se od sebe liší nejen materiálem a barvou, ale také tvarem a povrchovou úpravou kuchyňských dvířek. Zvolit můžete také zcela netradiční dvířka opatřená digitální grafikou.
3 rady, jak uspořádat spíž + 3 věci, které do ní nikdy nedávejte
Co říká špajz o vašem životě – že jste dobře organizovaní, nebo je to trochu chaos? Naučíme vás, jak do spižírny vnést pořádek a systém. Stačí totiž znát pár fíglů a špajz bude v mžiku uspořádaný, praktický a krásně přehledný.
Jak nejlépe vyřešit odtah digestoře? Záleží na tom, zda můžete vzduch odvádět pryč z místnosti, nebo nikoliv
Hlavním posláním digestoře je odvětrávání zápachu a odvod par, které vznikají při vaření. Aby spotřebič plnil svoji funkci správně, je důležité vybrat digestoř s dostatečným výkonem. Co všechno byste měli vědět o odvětrávání digestoře?
Jak zařídit malou kuchyň?
Pokud vaše kuchyň nepatří zrovna k největším, pak jistě víte, že je třeba v ní maximálně využít každého centimetru. Jistě chcete, aby byla hezká na pohled, ale zároveň také dokonale funkční. Jak tedy vhodně zařídit malou kuchyň tak, aby poskytovala dostatek prostoru a pohodlí při práci? Máme pro vás pár praktických tipů.